‘Muž mi je poslao poruku iz bunkera Azovstala. Pitao me da izguglam ‘kako preživjeti bez vode‘‘

10.05.2022. 16:37:00

Nemaju hrane, ponestaje vode, sve je manje i streljiva, ali ukrajinski branitelji ostaju već tjednima ukopani u skloništima goleme čeličane Azovstalj. Posljednja je to točka otpora u razorenom Mariupolju. Branitelji tvrde da predaja ne dolazi u obzir.

– Predaja nije opcija jer Rusija ne mari za naše živote. Nije im važno da nas ostave na životu – rekao je Ilja Samoilenko, časnik ukrajinske obavještajne službe putem videokonferencije za medije.

– Mi, vojno osoblje garnizona Mariupolj, svjedoci smo ratnih zločina koje je počinila Rusija, ruska vojska. Mi smo očevici. Borit ćemo se sve dok smo živi da potisnemo ruske okupatore”, rekao je bojnik Svjatoslav Palamar iz ukrajinske pukovnije Azov.

Nedugo nakon toga svjetski su mediji prenijeli objavu na društvenim mrežama. na Twitteru se javila prijateljica supruge jednog od ukrajinskih branitelja sa dramatičnom objavom, prenosi Jutarnji list

– Upravo sam dobila poruku supruge ukrajinskog vojnika iz Azovstavlja. Rekla mi je da je situacija tamo jako loša te da se iz sata u sat samo pogoršava. Mnogo je ranjenih koji neće dočekati sutrašnji dan. Suprug ju je zamolio da na Googleu potraži informacije kako je moguće preživjeti bez vode – napisala je Olga Tukariuk.

Rusi već tjednima kontroliraju gotovo cijeli Mariupolj. Preostaje im još samo da osvoje golemu čeličanu Azovstalj koju ruska vojska bez prestanka bombardira, a silovite borbe vode se i na tlu.

I danas su Ukrajinci onjavili da ruske snage, potpomognute artiljerijom i tenkovima,l pokušavaju provaliti u glemi kompleks u Mariupolju.

Brojni civili skrivali su se u čeličani zajedno s ukrajinskim borcima u ekstremnim uvjetima sve do subote kada su evakuirane sve žene, djeca i starije osobe, kako je objavila vlada u Kijevu.

Osvajanjem Azovstalja Moskva bi mogla oglasiti da je preuzela punu kontrolu nad Mariupoljem, strateški važnom lukom koja je prije rata imala gotovo pola milijuna stanovnika, a danas je taj grad na južnoj točki regije Donbas gotovo potpuno uništen nakon dvomjesečne ruske opsade i bombardiranja.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr/screenshot

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.