Na Bleiburg su te '91. pohrlili svi, a došla je i Pavelićeva kći

17.05.2020. 10:43:00

Obilježavanje 46. obljetnice Bleiburga 12. svibnja 1991. godine bila je prva godišnjica na kojoj su slobodno mogli sudjelovati građani Hrvatske. Došla je i najmlađa kći Ante Pavelića, Mirjana sa suprugom Srećkom

Ovaj članak originalno je objavljen na express.hr u svibnju 2018.

Misu je 1991. godine u Bleiburgu vodio fra Tomislav Duka. Duka je kasnije u javnosti ostao upamćen kao 'fratar s pištoljem'.

Bleiburg 1991 | Autor: Sinisa Hancic/PIXSELL Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL

On je naime defilirao pištoljem ispod fratarske mantije, a od toga je odustao tek nakon što su ga novinari upozorili da to nije primjereno. Duka je osim toga bio i dobar prijatelj Stipe Mesića.

Bleiburg 1991 | Autor: Sinisa Hancic/PIXSELL Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL

Mirjana Pavelić Pšeničnik u društvu supruga


Osim Hrvata iz domovine, na ovu je obljetnicu na Bleiburg došlo jako puno hrvatskih iseljenika i emigranata, te grupa Austrijanaca. Među ostalima tamo je bila Mirjana Pavelić Pšeničnik, najmlađa kći Ante Pavelića sa suprugom Srećkom Pšeničnikom, predsjednikom Hrvatskog oslobodilačkog pokreta.

Bleiburg 1991 | Autor: Sinisa Hancic/PIXSELL Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL

Pavelićeva kći sa suprugom, pored njih je Ivan Gabelica, a iza Srećka Pšeničnika je Anto Kovačević

Potom su tamo bili Marko Veselica, Anto Kovačević, Ante Beljo, Ivan Gabelica, engleski povjesničar ruskog podrijetla grof Nikolaj Tolstoj.

Bleiburg 1991 | Autor: Sinisa Hancic/PIXSELL Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL

Bio je i Petar Miloš, predsjednik Bleiburškog počasnog voda BPV, koje je dao izraditi spomenike na groblju i polju, članovi društva "Ustaška kula" iz Belgije, te mnogi drugi.

Bleiburg 1991 | Autor: Sinisa Hancic/PIXSELL Foto: Sinisa Hancic/PIXSELL Članovi društva "Ustaška kula" iz Belgije

Izvor: 24sata/ Foto:Sinisa Hancic/PIXSELL

Izvorni autor: Merita Arslani

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.