Na Bosporu kolaps, Turci prave probleme i tankerima koji ne prevoze rusku naftu: 'Ukoliko se ovo nastavi još tjedan dana...'

09.12.2022. 12:14:00

Tankeri puni kazahstanske nafte gomilaju se pred Bosporom od kako je Turska uvela dodatni uslov osiguranja za prolazak brodova kroz tjesnac. Ankara je nova pravila postavila prije zapadnih sankcija na rusku naftu. Administrativne zavrzlame zadaju sve veće glavobolje brodskim prijevoznicama

Kazahstanska nafta ide naftovodom kroz Rusiju i ukrcava se na tankere u luci Novorosijsk. Službenici mogu pratiti podrijetlo nafte na teretnici.

'Čini se da svi osim jednog od otprilike dvadeset natovarenih tankera sirovom naftom koji čekaju prijelaz preko tjesnaca prevoze naftu kazahstanskog podrijetla', rekao je dužnosnik za ograničenje cijena za CNBC. 'Ovi tereti ne bi podlijegali ograničenju cijena ni po kojem scenariju i ne bi trebalo biti promjena u statusu njihovog osiguranja od kazahstanskih pošiljaka u prethodnim tjednima ili mjesecima'.

Tankeri koji čekaju pred Bosporom prevoze više od 20 milijuna barela vrijedne 1,2 milijarde dolara.

Nova turska pravila osiguranja za tankere koji prevoze rusku sirovu naftu usporila su kretanje brodova uz obalu Turske i između ruskih crnomorskih luka i Sredozemlja.

'Ako se kašnjenja povećaju, rafinerije će tražiti alternativne opskrbe iz drugih zemalja ili će smanjiti radni kapacitet jer nemaju dovoljno nafte, što utječe na opskrbu benzinom i dizelom. Ukoliko se ovo nastavi još tjedan dana, počet ćemo vidjeti utjecaj na tržište' , rekao je Andrew Lipow, predsjednik Lipow Oil Associatesa.

Kupci kazahstanske nafte su Azija, Europa, a određene količine odlaze i u SAD-a.

  •  

Naftni tankeri

 / Autor: MARTIN DALTON / Alamy  

U srijedu je zamjenik ministra financija SAD-a Wally Adeyemo razgovarao sa zamjenikom turskog ministra vanjskih poslova Sedatom Onalom o primjeni ograničenja cijena ruske nafte.

Adeyemo je naglasio da se režim ograničenja cijena odnosi samo na naftu ruskog podrijetla i ne zahtijeva dodatne provjere brodova koji prolaze kroz turske teritorijalne vode.

Bospor je jedan od najprometnijih morskih prolaza. Prema nekim procjenama, svake godine tim prolazom prođe 48.000 brodova. Više od tri posto globalne ponude - većinom iz Rusije ili Kaspijskog jezera - prolazi tim 27 kilometara dugim vodenim putem.

Izvor: tportal.hr/Foto: AFP

Izvorni autor: L. F.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.