Na današnji dan, 01. rujna 1991. - “Krvava daruvarska nedjelja”.

01.09.2024. 09:10:00

U ratnoj kronici 1. rujna 1991. zapisan je kao krvava daruvarska nedjelja. Toga dana poginuli su Eugen Lapčić, Srećko Manđini, Željko Bublić, Tihomir Vrdoljak,Vlado Plažanin i Tihomir Lneniček.

– Oko 06:00 sati, na cesti Daruvar-Doljani, srbočetničke snage digle su u zrak dio ceste, nakon čega počinje prva razmjena vatre između četnika i nešto ranije oblikovane ATJ “Pjetlići”. Za vrijeme sukoba, cesta je zatrpana šljunkom, a prilikom borbe nije bilo stradalih policajaca. Nešto kasnije sukob se seli na drugi kraj grada, tj. kontrolni punkt “Super” u Donjem Daruvaru, gdje je razbijeno četničko mjesto  u daruvarskim vinogradima.

Taj dan, borbe su se izmjenjivale stalno, tako da je i do borbe došlo u samom Siraču. “Pjetlići” na putu za Sirač, nailaze na sanitarno vozilo, kraj kojeg je vozač ustrijeljen na brutalan i nehuman način (metkom u čelo), a teški ranjenik iz vozila ostavljen da umre u mukama. Počelo se sa čišćenjem, jer netom ranije ispred pripadnika policije prošle su srbo-četničke grupe. Ulaskom u samo mjesto Sirač, pronalaze se slabo naoružane hrvatske straže. Nakon sastanka u križnom stožeru, u jednom od ugostiteljskih objekata “Pjetlići” uhićuju trojicu Srba, zbog sumnje u izvršenje KD “oružane pobune”.

Nakon podne, slijedi minobacački napad na Dauvar i Donji Daruvar, gdje je poginuo Tihomir Vrdoljak, pripadnik PHR, te ponovni sukob kod KP “Super”, a istom prilikom je uhićen jedan četnik.  

– U Doljanima razbješnjeli četnici, zbog pretrpljenih gubitaka, osvećuju se nad zarobljenim policajcima. Skidaju ih do gola, vežu žicama i postavljaju na cestu. Ne znajuči za rečeno, dolazi do novog okršaja, a četnici pucaju po nemoćnim policajcima. Ima mrtvih i ranjenih, koje policajci izvlače, a ostatak postrojbe razbija četničko uporište, nanose im još više gubitaka. U žestokom okršaju nema ranjenih policajaca, četnici se uspijevaju pregupirati i okružuju 20-ak pripadnika “Pjetlića”, koji se uz žestoku paljbu iz pješadijskog naoružanja i uz pomoć BOV-a SJP "OMEGE", povlače s mjesta okršaja. Nakon borbe uhićen je jedan četnik. U same borbe pripadnici tzv. JNA nisu se uključili, jedino su zatražili puštanje na slobodu zarobljenih četnika, kako bi se spriječilo jače granatiranje Daruvara.

Uz pripadnike ATJ "Pjetlići", veliku ulogu u obrani Daruvara imali su i pripadnici SJP "OMEGE" iz Bjelovara.

Ukoliko HITNO NE DOBIJEM POJAČANJE Daruvar može pasti!

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: Toni Hnojčik

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.