Na današnji dan, 05. svibnja 1991. godine osnovana je Specijalna jedinica policije "Grof" PU Dubrovnik (VIDEO)

05.05.2023. 10:00:00

Na današnji dan 1991. godine osnovana je Specijalna jedinica policije "Grof" PU Dubrovnik.

Početaka se u knjizi Zagonetka pobjede Olivera Peze prisjetio prvi zapovjednik jedinice Mladen Gojun:

“U ožujku 1991. tadašnji načelnik dubrovačke policije, Branko Puziljević, povjerio mi je osnivanje Specijalne jedinice policije. U dva navrata bio sam u ATJ Lučko s budućim generalima Markačem, Lucićem i ostalim kolegama, gdje smo dogovarali način ustroja, što i kako treba učiniti, a sa zamjenikom Ilom Topuzovićem odlazili smo po oružje i opremu. Uglavnom, samo formiranje jedinica završeno je 5. svibnja 1991. godine i negdje u večernjim satima, mislim da je bilo oko 23, krenulo se u bazu u Platu, odmaralište “Hidroelektrane Dubrovnik”. Imali smo pješačko naoružanje i dio ostale opreme koja je potrebna i krenula je ubrzana obuka, više na temelju, odnosno s ciljem borbe protiv terorizma i upada diverzanata, ne očekujući da će doći do rata.”

Već u svibnju '91. Jedinica, koja se popunjavala dragovoljcima, počela je držati položaje na Brgatu prema Ivanici, au lipnju je za zapovjednika postavljen Ile Topuzović. U srpnju i kolovozu uz ubrzanu obuku SJP “Grof” uspješno je izvršavala vojno-policijske zadaće koje su bile postavljene ispred nju.

Kada je početkom listopada 1991. srpsko-crnogorski agresor započeo opći napad na Dubrovnik SJP “Grof” prometnula se u jedinicu koja je išla gdje je bilo najteže. Komolac, Brgat, Bosanka, Strinčjera, Srđ… križna su žarišta na kojima je Jedinica uspješno branila grad Dubrovnik. Osim toga, dio jedinice sudjelovao je u borbama kod Bistrine nedaleko Stona.

Tijekom proljeća i ljeta 1992. SJP “Grof” sudjeluje u operacijama deblokade Dubrovnika oslobađajući Komolac, Mokošicu, Zaton i Orašac. Pri akciji oslobađanja Golubova kamena u svibnju 1992. došlo je do žestokog okršaja s neprijateljem. Jedinica mu nanosi velike gubitke u ljudstvu i tehnici, ali i sama je imala mnogo ranjenih. Jedan od ranjenih pripadnika bio je Hasib Alibegović, pomoćnik zapovjednika Jedinice, danas 100% Hrvatski ratni vojni invalid iz Domovinskog rata.

Tijekom 1992. godine Jedinica prvi put pušta matičnu Policijsku upravu te odlazi na Papuk gdje sudjeluje u akciji “Trokut”, a zatim i na Velebit gdje je zajedno s ostalim specijalnim jedinicama policije držala položaje u sklopu operacija “Poskok-1” i “Poskok-1”. 2”. Ondje njezini pripadnici sudjeluju iu operacijama “Maslenica” te “Medački džep”, a na Velebitu su dočekali i operaciju “Oluja” u kojoj su sudjelovali u oslobađanju Like.

U temelje Republike Hrvatske život je ugradio deset pripadnika Specijalne jedinice policije “Grof”, a uspomenu na njih i Domovinski rat danas čuvaju njihovi suborci okupljeni u Udruzi Specijalne jedinice policije Grof Dubrovnik.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: logo

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.