Na današnji dan, 08. travnja 1991.g., održane su demonstracije pred vojnim sudom JNA u Zagrebu.

08.04.2020. 20:23:00

 

Najveće i najžešće demonstracije protiv velikosrpskoga nasilja Zagreb je doživio 8. travnja 1991., na dan kada je Vojni sud trebao početi suđenje takozvanoj “virovitičkoj grupi”. Ta je skupina domoljuba u kojoj su bili Antun Habijanac, Đuro Dečak, Franjo Kovač, Vlado Šabarić, Vinko Belobrk i Josip Kovač optužena da je, navodno, sudjelovala u provođenju “globalnog plana oružane pobune u Hrvatskoj”.

Više od 5 tisuća prosvjednika opkolilo je sud u Gajevoj ulici i ogorčeno uzvikivalo: "Okupatori! Bando četnička!". Dva su kordona hrvatske policije s mukom sprječavala prosvjednike da ne prodru u zgradu u kojoj su srpski specijalci s napunjenim strojnicama čekali da ispale smrtonosne plotune. Bijes građana u to je vrijeme bio razumljiv: generalski vrh prijetio je vojnim udarom kako bi srušio hrvatsku demokratsku vlast, iskonstruirana je “afera Špegelj”, a vojna tajna služba KOS posvuda je pratila i uhićivala hrvatske domoljube.

Istodobno su četnički odmetnici, u dosluhu s Beogradom i uz potporu jugovojske, započinjali svoj zločinački pohod na stvaranju Miloševićeve “Velike Srbije”. Virovitičani su uhićeni već 25. siječnja i u istrazi su podvrgnuti teškoj psihičkoj torturi. Istražitelji su im govorili da je vojska preuzela vlast i da ih čeka “metak u čelo”! No, prvi je dan suđenja vojni vrh morao otkazati. Ogorčeni su građani svojim masovnim prosvjedom onemogućili vojne egzekutore da usred Zagreba ostvare svoju zamisao o zastrašivanju hrvatske javnosti.

U dramatičnom ozračju mogućega krvoprolića Goran Petrić je uspio postaviti hrvatsku zastavu na vrh zgrade Vojnoga suda što je izazvalo oduševljenje prosvjednika. Hrabra Slavica Međeri probila se do ulaza i potpeticom cipele razbila ploču s oznakom omražene vojne institucije. Prosvjedi su se nastavili sve do 20. svibnja kada su Virovitičanima izrečene teške kazne, nekima čak i po tri godine zatvora. No, sud je ipak ustuknuo pred ogorčenom javnošću: četvorica Virovitičana odmah su puštena na slobodu, a dvije su vojne osobe privremeno zadržane u zatvoru. Hrvatsku su čekali novi, još teži izazovi.

 

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=OzUea6j-Ieg

Izvor: hrt.hr/Foto:hrt

Izvorni autor: Dani ponosa

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.