Na današnji dan, 10. rujna 1976.g.g Zvonko Bušić je otmicom aviona htio skrenuti pažnju na 'ugnjetavanje Hrvata u tadašnjoj Jugoslaviji'

10.09.2021. 08:00:00

Na današnji dan prije punih 45 godine, 10.rujna 1976.g. četiri Hrvata i jedna Amerikanka oteli su putnički zrakoplov Boeing 727 sa 92 putnika. Bili su na relaciji New York - Chicago.
Zvonko Bušić, Frane Pešut, Petar Matanić, Marko Vlašić i Julienne Eden Bušić.
Cilj je bio nadletjeti neke europske zemlje, baciti letke s porukom o katastrofalnom položaju Hrvata u komunističkoj Jugoslaviji i vratiti se na polazišno mjesto. Svratili su na Island, natočili gorivo, pustili 31-og putnika i nastavili svoj let prema Londonu nad kojim su bacili letke. Zatim su ušli u prostor Francuske i ponovili radnju nad Parizom, naumili su napraviti isto i nad Solinom gdje se u to vrijeme obilježavalo 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata i Zagrebom, glavnim gradom Hrvata. Međutim, zadesila ih je vijest o stradavanju američkog policajca što ih je navelo da se dragovoljno predaju francuskoj policiji u Parizu. Letke su bacili iznad New Yorka, Chicaga, Montreala, Londona i Pariza.
Od tada pa nadalje, Zvonko je odrobijao punih 32 godine najgorih američkih zatvora, preživio nekoliko pokušaja likvidacija, pregrmio raznovrsna psihička i fizička maltretiranja, uspio se održati na životu i dočekati slobodu Hrvatske za koju je sa svojim suborcima doslovno rečeno, žrtvovao život i svu svoju budućnost.
Ideja o otmici bila je Zvonkova, a letak kojeg su bacali pisao je Bruno Bušić.
U Hrvatsku se vratio 24.srpnja 2008.g.
Preživio je sve, Hrvatsku nije mogao.
Klanjam se do poda žrtvi ovih petero velikana, klanjam se ideji i njezinom cilju, ponaosob svakom od njih, a osobito ljubavi koja je trajno i nepokolebljivo njegovana gospođe Julije prema Zvonku.
Pune 32 godine a to znači čak 6 godina više od Nelsona Mandele, ali i godinu duže od hajduka Andrije Šimića.
ŽIVJELA HRVATSKA!

Izvor: Lustracija - fb/Foto: Facebook

Izvorni autor: Dubravko Šlat

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.