Na današnji dan, 15. svibnja 1991.g. ustrojena 2. gardijska brigada "Gromovi"

15.05.2022. 11:22:00

2. gardijska brigada „Gromovi“ jedna je od najelitnijih postrojbi Hrvatske vojske. „Gromovi“ su osnovani/ustrojeni  je 15. svibnja 1991. godine u dugoselskoj vojarni "Trstenik", pored Dugog Sela.

U Dugom Selu je formirano zapovjedništvo brigade i prva pješačka bojna „Crne mambe“, a njezina ratna zastava prvi se put zavijorila 28. svibnja 1991. godine na postrojavanju u Kranjčevićevoj.

Prvotnu popunu brigade činili su pripadnici MUP-a, postrojbi za posebne namjene iz  Lučkog, Rakitja, Kumrovca, Vinice, Siska i Karlovca.

U početku svog djelovanja brigada je   bila u sastavu MUP-a, odnosno Zbora narodne garde (ZNG) koji je bio temelj za stvaranje buduće Hrvatske vojske. Tako je i prvi naziv brigade bio 2. "A" brigada ZNG RH.

Druga bojna ove brigade „Banijska oluja“ formirana je 3. lipnja 1991. godine u Sisku, a 21. lipnja iste godine formirana je 3. bojna „Banska legija“ u  Dugoj Resi.

Ratni put

Ratni put Gromova započeo je već početkom lipnja 1991. godine na mostu Mladosti u Zagrebu zaustavljanjem tenkova JNA, a istovremeno su dijelovi postrojbe upućeni  u Liku gdje su sudjelovali u borbama kod Ljubova u  i Hrvatskom Pounju, gdje bilježe prve ljudske žrtve..

Razmještaj njezinih postrojbi odredio je daljnji ratni put brigade. Sudjelovali su između ostalog i u obrani Karlovca, Duge Rese i Topuskog, u borbama na Banovini, branili su Petrinju,  Sisak, Komarevo, Sunju...

Tijekom 1991. godine u  „bitci za Farkašić  oslobađaju značajan dio okupiranog teritorija na desnoj obali rijeke Kupe.

Uz to, Gromovi su sudjelovali i u operacijama deblokade Južnog bojišta (operacija Tigar), ) te u Bosanskoj Posavini, a dali su i izniman doprinos u operacijama Maslenica, Bljesak, Oluja i Una.

U sastav 2. gardijske brigade 1. svibnja 1996. godine ulazi 81. gardijska bojna iz Virovitice, a tijekom 2003. godine u sklopu reorganizacije gardijskih brigada  HKoV-a  2. gardijska brigada . gardijskom brigadom „Pume“.

Ratni zapovjednici brigade bili su general-bojnik Božo Budimir, brigadir Vinko Ukota, brigadni-general Drago Matanović, i brigadni-general Zvonko Peternel.

Poslijeratni zapovjednici su stožerni brigadir Renato Romić, general bojnik Josip Stojković, stožerni brigadir  Vjeran Rožić, brigadir  Ivan Mihalina i brigadir Branko Predragović. Tijekom Domovinskog rata sjedišta brigade bila su u Trsteniku Nartskom, Dugom Selu, Sisku i Petrinji, a poslije rata sjedište brigade je u Petrinji.

Brigada ima svoju Vojnu kapelaniju koja nosi naslov po zaštitniku 2. gardijske brigade svetom Iliji Gromovniku. 

U petrinjskoj vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" (nazvanoj po legendarnom zapovjedniku 2. pješačke bojne poginulom u operaciji Oluja), Gromovi su 2000. godine izgradili spomen kapelicu Sv. Ilije Gromovnika. Na unutarnjim zidovima kapelice postavljene su slike i imena 203 poginulih i 5 nestalih pripadnika brigade u Domovinskom ratu.

U brigadi je tijekom rata ranjeno i povrijeđeno 1200 pripadnika. Kroz brigadu je u Domovinskom ratu prošlo preko 9000 pripadnika.

Brigada je za osvjedočenu i pokazanu hrabrost, junaštvo te doprinos u obrani domovine, od Predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika odlikovana Redom kneza Domagoja s lentom, u prigodi 10. obljetnice ustrojavanja i Redom Nikole Šubića Zrinskog na petnaestu godišnjicu Oružanih snaga Republike Hrvatske. Dok je za 20. obljetnicu odlikovana Poveljom Republike Hrvatske za zaštitu mira i ustavnog poretka RH.

Preustroj

U procesu preustroja OSRH, 2. gardijska brigada "Gromovi", ukomponirana je u sastav novostvorene Gardijske motorizirane brigade, zajedno s 1. brigadom "Tigrovi", 4. brigadom "Pauci" i 9. brigadom "Vukovi".

Naziv i simbole brigade danas nosi 2. motoriziranagardijska brigada "Gromovi".

Krešimir Cestar/PDN

Izvor: PDN/Foto: Ilustracija

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.