Na današnji dan 18. 03. 1991. godine osnovana Specijalna jedinica PU Varaždinska "Roda" (VIDEO)

18.03.2023. 10:04:00

Specijalna jedinica PU Varaždinska "Rode" bila je postrojba posebne namjene hrvatske policije. Osnovana je 18. ožujka 1991. godine. Ratni zapovjednik bio je Dražen Vitez.

Nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, čije održavanje i čiji rezultati nisu bili po volji velikosrpskim krugovima, dio srpskog stanovništva nije prihvatio novu demokratski izabranu hrvatsku vlast. Uskoro dolazi do pobune dijela srpskog pučanstva, a ni nakon osamostaljenja Republike Hrvatske situacija se nije poboljšala.

Te su okolnosti dovele da su diljem Hrvatske ožujka 1991. godine formirane Posebne postrojbe policije pri PU, a na osnovi naloga ondašnjeg ministra unutarnjih poslova kojom su sve policijske uprave dobile zadaću osnovati posebne jedinice policije, koje su poslije promijenile naziv u specijalne jedinice policije. "Rode" su odigrale veliku ulogu u varaždinskim danima rata. Dok su pregovarači vodili bitku na jednom polju, "Rode" su zauzimanjem vojarne Jalkovečkih žrtava pridonijeli na bojnom polju, pokazavši neprijatelju snagu i volju hrvatskih postrojba, što je umnogome pomoglo pregovaračima koji su pregovarali o predaji vojarne JNA.

Među ostalim akcijama u kojima je sudjelovala, zanimljiv je pokušaj proboja ka Vukovaru. "Rode" su smještene 1. studenoga 1991. na područje Đakova i već sljedećeg dana upoznavali su se s terenom i izvješćivali PZO-u. 6. studenoga 1991. g. pogodila su dva MIG-a 21. I dalje su skupljali podatke, intenzivno izviđali teren oko sela Karadžićeva preko kojeg je trebao biti izvršen proboj prema Vukovaru. 9. studenoga 1991. g. u 6 ujutro započeo je napad na Kradžićevo, koji nije uspio, ali je postignuta zadaća uznemirenja neprijatelja.

U Domovinskom ratu poginulo je ukupno 11 pripadnika ove jedinice, jedan član i dalje se vodi kao nestali, a cijela ondašnja PU varaždinska, u čiji su sastav ulazile policijske postaje Varaždin, Čakovec, Ivanec, Ludbreg i Novi Marof, tijekom Domovinskog rata imala je 31 poginulog pripadnika te šestoricu nestalih, od čega je 21 policajac poginuo i 5 ih je nestalo u obrani Vukovara. 

Preživjeli članovi ove postrojbe jedinice okupljaju se i danas pod okriljem Udruge SJP Roda koja ima oko 500 članova, a koja je osnovana 2000. godine.

Sretna obljetnica pripadnicima SJP "RODA-e".

Izvor: wikipedia

Izvorni autor: wikipedia/foto: wiki

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.