Na današnji dan 1991. godine pri redovnoj ophodnji na prometnici Pakrac – Daruvar u srpskoj zasjedi je ubijen hrvatski policajac Branko Roček

05.09.2019. 20:50:00

Na prometnici Pakrac - Daruvar pobunjeni su Srbi stavili barikadu na skretanju za selo Dereza na obroncima Psunja, nastanjeno srpskim stanovništvom. Iako je s kolegama nesmetano prethodnih dana prolazio kraj barikade, kobnog 5. rujna na Branka Ročeka i njegovog kolegu Nikolu Pejića otvorena je vatra...

Branko Roček rođen je 31. prosinca 1964. u Pakracu. Odrastao je u obližnjem selu Badljevina u kojoj je išao u prva četiri razreda Osnovne škole koju je završio u Pakracu. Srednju školu završio je u Daruvaru stekavši zvanje strojarskog tokara…

Pamte ga kao vrlo dobrog učenika te marljivog i poslušnog mladića. Volio je ribolov i nogomet koji je igrao za lokalni nogometni klub „Dinamo“ iz Badljevine. Nakon odsluženja JNA zaposlio se u poduzeću „Suvenir“ iz Sirača, a početkom 1991. odlazi u Zagreb na tečaj za policajca. U ljeto ’91. zaposlio se kao prometni policajac u Policijskoj postaji Pakrac te od 19. kolovoza aktivno sudjeluje u obrani tog dijela Hrvatske.

Na prometnici Pakrac – Daruvar pobunjeni su Srbi stavili barikadu na skretanju za selo Dereza na obroncima Psunja, nastanjeno srpskim stanovništvom. Iako je s kolegama nesmetano prethodnih dana prolazio kraj barikade, kobnog 5. rujna na Branka Ročeka i njegovog kolegu Nikolu Pejića otvorena je vatra. Uspjeli su izaći iz auta i pojeći u šumu. Nikola se probio do Pakraca i spasio, no Branko nije uspio. Nekoliko godina vodio se kao nestali sve dok 1996. nije pronađeno njegovo tijelo kod Bučja nakon čega je pokopan na mjesnom groblju u Badljevini.

Branko Roček posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata, odličjem reda Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te Spomen značkom MUP-a poginulom djelatniku u Domovinskom ratu.

Autor teksta – Borna Marinić

Izvor – Branko Križan i Stjepan Benković: „Poginuli branitelji u Domovinskom ratu Pakrac-Lipik 1991.-1995.“

Izvor: Braniteljski-portal.com

Izvorni autor: Borna Marinić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.