Na današnji dan 1992. godine u Mostaru je poginuo heroj Domovinskog rata Thomas Linder

20.05.2020. 14:55:00

Na današnji dan 1992. godine u Mostaru je poginuo heroj Domovinskog rata Thomas Linder.

Rođen je u rujnu 1961. godine u njemačkom gradu Erlangenu. Kao školovani časnik ovaj se Nijemac 1991. godine dragovoljno uključio u obranu Republike Hrvatske. Svoje dragocjeno znanje, stečeno između ostaloga i u Legiji stranaca, osim na bojištu, koristio je kako bi na najteže zadatke pripremio svoje suborce iz Specijalnih postrojbi Glavnog stožera „Zrinski“ i „Frankopan“.

Njegova pogibija bila je jedna od najbolnijih gubitaka njegovih suboraca o čemu u svojoj knjizi "Život na meti" svjedoči francuski dragovoljac Gaston Besson. Thomasu je posvetio posljednje poglavlje knjige pod naslovom "Imao sam prijatelja": "Bio je velikodušan, uvijek spreman utješiti nesretnog prijatelja, ponuditi cigaretu ili pola čaše vina, redovito prvi na izlasku iz rova da ne bi bespotrebno izlagao opasnosti svoje ljude. Imao je nevjerojatnu karizmu. Njegovi su ga vojnici svuda slijedili, on je to znao, pa je smanjio svoju strast, a i njihovu. Prije jebene akcije u Mostaru, prve velike ofenzivne akcije u tom opkoljenom gradu, htio je barem četrdeset puta ostaviti oružje. No, nismo uspijeli uništiti dovoljno tenkova i on nije htio otići bez uspjeha.

Tako samo se vratili i po treću put, manje zbog tenkova, a više zbog ranjenih i mrtvih koji su bili cijena dvaju prethodnih pokušaja.

Thomas je unutar Specijalnih postrojbi GS HV-a vodio svoju grupu komandosa, 12 vojnika odabranih iz bojne "Zrinski" i bojne "Frankopan" i nekoliko gardista koji su s njim bili još u vrijeme obrane Pakraca u jesen 1991. godine. Ovaj put mi je rekao: "Ovo je moja posljednja akcija. Ne nosim više sreću. Iscrpio sam svoje izvore." Nikada prije nije nešto slično rekao."

Na fotografiji Thomas Linder nalazi se desno bez kacige.

Izvori – Marc Chaurel, Gaston Besson: Život na meti
Monografija 1. Hrvatski gardijski zdrug

Autor teksta – Borna Marinić/Dogodilo se na današnji dan

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.