Na današnji dan 1995. godine poginuo Rudolf Perešin.

02.05.2021. 10:07:00

Na današnji dan 1995. godine, tijekom drugog dana operacije "Bljesak", život za Hrvatsku dao je heroj Domovinskog rata, Rudolf Perešin.

U ranim jutarnjim satima Perešinov MiG, izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, pogođen je zrnima neprijateljskih protuavionskih topova. Kako više nije mogao upravljati zrakoplovom Rudolfom Perešinom, na ekstremno maloj visini (ispod 50 metara) i u nesigurnoj nagibu, avion napušta katapultiranjem te se prizemljuje na neprijateljskom teritoriju, dok se zrakoplov inercijom brzine prebacuje preko Save na hrvatski, “Bljeskom” već oslobođeni prostor. . Način na koji je Rudolf izgubio život i na kojem mjestu nije poznat, a njegovi posmrtni ostaci vraćeni su u kolovozu 1997. godine.

Istog dana u operaciji “Bljesak” poginuo je i heroj Domovinskog rata, Rom, Salko Čavalić. Salko, rođen 21. veljače 1962. u Novoj Gradišci bio je Rom, islamske vjeroispovijesti. Početkom Domovinskog rata dragovoljno pristupa 121. brigadi HV. Bio je jedan od šestorice braće Čavalić koji su se uključili u obranu domovine. Tijekom izvidničke akcije stradao je u blizini Nove Varoši. Iza sebe ostavio je suprugu i četvero djece. Kad je poginula, najstarija Ernesi bila je najmlađa, najmlađa Ameli dvije godine. Rifat je imao osam, a Mirela šest godina.Više o Salku, njegovu životu i njegovom doprinosu obrani Republike Hrvatske, možete saznati u knjizi I mi smo branili Hrvatsku – Romi u Domovinskom ratu koju je napisao urednik Domoljubnih minuta. U istoj izviđačkoj akciji poginuli su još i Mirko Glavaš, Milan Kumić,

Izvor: Hrvatska katolička mreža

Izvorni autor: Borna Marinić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.