Na današnji dan, 28. travnja 1991. – U Kijevu formirana Policijska postaja

28.04.2020. 19:40:00

Kijevo, selo smješteno u vrličkom kraju na prometnici između Knina i Sinja, 1990. godine ostalo je okruženo barikadama postavljenim od strane pobunjenih Srba. Za domaće stanovništvo uslijedili su teški i napeti dani.

Nakon niza incidenata, napokon su se u noći s 27. na 28. travnja 1991. preko mjesta Civljane iz smjera Vrlike probili hrvatski policajci i formirali Policijsku postaju Kijevo.


Na reakciju jugovojske i pobunjenih Srba nije trebalo dugo čekati.

Već ujutro iz Knina je stigla JNA te s oklopnim transporterima i dva tenka zaposjela sve prilaze Kijevu i zaustavila sav promet kroz Dalmatinsku zagoru.

Oko 13 sati pet oklopnih vozila opkolilo je Policijsku postaju, a JNA je dala hrvatskim redarstvenicima ultimatum da u roku od pet minuta nenaoružani napuste zgradu.

U tom trenutku ujedinjeni stanovnici Kijeva – muškarci, žene i djeca stali su se između vojske i policijske postaje, pokazujući spremnost da brane postaju, selo i svoje domove tako da do oružane intervencije nije došlo.

Uslijedili su teški mjeseci potpune blokade, a komunikaciju s ostatkom svijeta selo je održavalo preko brda Kozjak.

Koncem kolovoza JNA i pobunjeni Srbi stisnuli su obruč oko sela te ga okupirali.

Izvor: Dogodilo se na današnji dan - Domovinski rat/Foto:Fah

Izvorni autor: Borna Marinić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.