NA DANAŠNJI DAN: 29. siječnja 1969. godine rođen heroj Domovinskog rata Predrag Matanović

29.01.2023. 15:50:00

Na današnji dan, 29. siječnja 1969. godine, u Sisku je rođen heroj Domovinskog rata, zapovjednik 2. bojne 2. gardijske brigade Hrvatske vojske Predrag Matanović.

Odrastao je u obližnjoj Mošćenici. Igrao je nogomet i stolni tenis, a posebno je volio životinje. Njegova majka Julka prisjetila se jednom prilikom za HRT kako je imao golubove, papige i zečeve. S djevojkom Natalijom vjenčao se 1994. godine. S njom je dobio sina Leonarda koji je na ovaj svijet nažalost došao nakon očeve pogibije.

U prosincu 1990. godine Predrag Matanović dragovoljno se prijavio u Ministarstvo unutarnjih poslova RH, a osnivanjem Posebne jedinice policije Policijske uprave Sisak u ožujku 1991. godine postaje njen pripadnik. U 2. gardijsku brigadu Hrvatske vojske “Gromovi” pristupa u ljeto 1991. godine kada se formira njezina 2. bojna “Banijska oluja”. U njoj je zbog pokazane profesionalnosti, hrabrosti i moralnih odlika raspoređen na dužnost zapovjednika 1. satnije, a uskoro i na dužnost zamjenika zapovjednika čitave bojne. Prva borbena iskustva stekao je na Banovini – na području Gline, Dragotinaca, Kozibroda, Komareva, Blinjskog Kuta, Slane i Glinske Poljane. Posebno se istaknuo u borbama kod Brđana, kada je njegova satnija upala u zasjedu.

Tijekom Domovinskog rata osim na Banovini sudjeluje u borbenim operacijama na dubrovačkom, zadarsko-novigradskom i ličkom ratištu. Tijekom napada na neprijateljske borbene položaje na dubrovačkom ratištu u operaciji “Tigar”, 1992. godine, teško je ranjen, ali se nakon liječenja vraća u postrojbu i uskoro postaje zapovjednik “Banijske oluje”.

Za vrijeme svih akcija i na svim ratištima isticao se nevjerojatnom hrabrošću, a svaka njegova borbena akcija bila je izniman borbeni pothvat ili junački čin. Bio je istinski i cijenjeni vođa, moralna vertikala i uzor svakom svojem ratniku. Zbog svojih je zasluga u siječnju 1995. poslan je na školovanje za zapovjednika bojne na Vojno učilište “Petar Zrinski” u Zagrebu, koje je uspješno završio.

Svoj život položio je na oltar Domovine u samim počecima oslobodilačke operacije “Oluja”, 4. kolovoza 1995. godine. Na početku operacije lakše je ranjen snajperskim metkom u ruku. Unatoč nagovaranju suboraca nije htio napustiti prvu crtu ratišta već je nastavio napredovanje predvodeći svoje vojnike u oslobađanje Petrinje. Na samom ulazu u Petrinju, svega kilometar i pol od obiteljske kuće, smrtno je stradao od gelera neprijateljske granate.

Predragu Matanoviću posmrtno je dodijeljen čin brigadira te niz odlikovanja, priznanja i pohvala. Vojarna Hrvatske vojske u Petrinji, u kojoj su danas smještene žrtve razornog potresa koji je krajem 2020. pogodio taj grad, nosi naziv “Pukovnik Predrag Matanović”.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Izvor: HKM

Izvorni autor: Borna Marinić/Foto: društvene mreže

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.