NA DANAŠNJI DAN Krenuo je najžešći napad na Vukovar, Mile Dedaković Jastreb uputio dramatičnu poruku prema Zagrebu

15.11.2020. 10:08:00

Na današnji dan prije 29 godina počeo je najžešći napad na Vukovar. JNA je ovladala dijelom groblja i većim dijelom područja od Ulice Josipa Kraša prema mostovima i rijeci Vuki; izbila je i na 400 metara do bolnice, ali je usporena snažnim otporom hrvatskih snaga. Tog je dana zapovjednik Operativne grupe Vukovar Mile Dedaković Jastreb poslao je zahtjev na više adresa u Zagrebu.

Proleterska gardijska mehanizirana divi­zija JNA je, podsjetimo, s 3. proleterskom gardijskom mehaniziranom brigadom iznenadnim napadom uz jaku topničku i zrakoplovnu potporu potisnula snage lokalne 131. brigade HV-a, koje su u neredu odstupile i zauzela sela Lipovce, Apševce i Podgrađe.

Zbog prodora mehaniziranih snaga JNA pri­padnici 131. brigade HV-a srušili su most na rijeci Savi kod Gunje zbog mogućnosti napada iz Bosne i Hercegovine. Zbog toga je sutra dan 16. 11. 1991. godineJNA zauzela sela Nijemce.

Mile Dedaković Jastreb, zapovjednik Operativne grupe Vukovar, je zbog žestokog napada poslao zahtjev na više adresa, među ostalima i Predsjedniku Republike, Vlade, Sabora, Glavnom stožeru HV-a. Njegovo pismo prenosimo u cjelosti.

"Borovo Naselje je u neprijateljskim rukama, osim dijela glavne ulice za koji očekujemo podatak još u toku dana. S obzirom na odnos snaga, smatramo da će i taj posljednji punkt pasti. Sedamdeset posto nepobjedivog Vukovara je u rukama neprijatelja. Imajući u vidu snage i sredstva kojima branitelji Vukovara raspolažu i čime raspolaže neprijatelj, očekujemo da u toku dana ili noći Vukovar doživi sudbinu Borova Naselja. Snage i sredstva koje ste mi dodijelili za proboj puta i deblokadu puta Vinkovci - Vukovar (jedna brigada ZNG - 800 ljudi, od toga 400 pobjeglo), bez oklopno mehaniziranih jedinica i bez mogućnosti vatrene pripreme i podrške, jer nismo imali granata i mina, bile su dovoljne za politički proboj, ali ne i za vojni - stvarni.

'Spasite živote žena, djece i ranjenika'

Zahtjevam da spasite živote žena, djece i ranjenika, jer branitelji Vukovara i Operativna grupa nemaju mogućnosti da ih silom zaštite i spase. Također zahtijevam da nam HITNO uputite: uniforme, civilnu odjeću i obuću jer iz Vukovara i Borova Naselja pristižu ljudi, borci tj. oni koji se uspijevaju probiti do Vinkovaca, a iza kojih ostaju njihovi prijatelji u minskim poljima ili kao žrtve mitraljeskih gnijezda. Nemamo ni jedan komad odjeće, ni par obuće, a pomoć od Kriznog stožera Vinkovci ne možemo dobiti.Zahtijevam da osigurate pristojan smještaj za one koji su osuđeni na smrt, a mi se nadamo da će barem dio njih preživjeti. Ovaj put zahtijevam da se konačno udostojite da mi pismeno odgovorite što ćete poduzeti u kontekstu spašavanja života, i to HITNO, a što od mene očekujete i u tom kontekstu da mi date konkretne zapovjedi, snage i sredstva," napisao je.

Bitka za Vukovar je izazvala snažne reakcije među Hrvatima, ali u cijeloj međunarodnoj javnosti. Svijet je bio zgrožen razmjerima srpske brutalnosti i prije nego što je saznao za zločine. Neke europske države i političari su otvoreno tražili vojnu intervenciju kako bi se Beograd spriječio u svom naumu, no kao i uvijek su na put stali razni interesi koji su zaustavili akciju.

Izvor: direktno.hr

Izvorni autor: lš/FAH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.