Na današnji dan: Na vinkovačkoj bojišnici poginuo heroj Domovinskog rata Dubravko Malinar

09.05.2021. 09:46:00

Na današnji dan, 9. svibnja 1992. godine, na prvoj crti vinkovačke bojišnice poginuo je heroj Domovinskog rata Dubravko Malinar.

Dubravko je rođen 26. siječnja 1964. godine u Zagrebu u obitelji Antuna i Ivke. Odrastao je u Brodskom Stupniku kraj Slavonskog Broda zajedno sa starijim bratom Draženom. Osnovnu školu završio je u Oriovcu, a srednju, učenika u privredi, u Slavonskom Brodu. Radio je u tvornici „Đuro Đaković“. Bio je svestran, vedar, živahan i uvijek nasmijan mladić. Volio je prijatelje, društvo i glazbu. Vodio je glazbenu sekciju u selu, a u školskom sastavu svirao je drugi brač. Pored toga bio je i član DVD-a „Oriolik“ u Oriovcu. 

Kada je počeo rat Dubravko Malinar u ljeto 1991. dragovoljno se prijavio u Narodnu zaštitu Brodski Stupnik kojom je zapovijedao njegov otac Antun. U rujnu 1991. pristupio je u 108. slavonskobrodsku brigadu Zbora narodne garde. Nakon prvih ratnih iskustava, u siječnju 1992. prešao je u 3. gardijsku brigadu „Kune“. S njom odlazi na istočnoslavonsko bojište gdje je kod Borinaca položio svoj mladi život pokušavši spasiti ranjenog suborca i prijatelja Miru Karlovića. Osim njih dvojice poginuo je i Ivan Šoštarko, također pripadnik 3. gardijske brigade.

Dubravko Malinar pokopan je 13. svibnja 1992. u Brodskom Stupniku. Iza sebe ostavio je suprugu Barbaru i sinčića Igora. Hrvatski je vitez Dubravko Malinar posmrtno promaknut u čin časničkog namjesnika, te je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana i Spomenicom domovinskog rata. Dubravkovo je časno ime utisnuto medu imenima poginulih hrvatskih branitelja na spomeniku podignutom u njihovu čast u Slavonskom Brodu na trgu Ivane Brlić Mažuranić, u znak zahvalnosti, poštovanja i trajnog sjećanja na neizmjernu im žrtvu života položenih za hrvatsku slobodu. Općina Brodski Stupnik podigla je na mjesnom groblju spomen-ploču devetorici poginulih hrvatskih branitelja.

Izvor: Hrvatska katolička mreža

Izvorni autor: Borna Marinić

Autor: