Na današnji dan počela je Operacija Overlord, najveća invazija u povijesti ratovanja

06.06.2020. 10:42:00

Na današnji dan prije 74 godine, 6. lipnja 1944., započelo je savezničko iskrcavanje u Normandiji, poznato kao ‘Dan D’ ili ‘Operacija Overlord’, najveća pomorska invazija u povijesti ratovanja. Tom je invazijom započela bitka koja je trajala skoro tri mjeseca, postavši prekretnicom Drugog svjetskog rata te označivši početak kraja Trećeg Reicha i slom fašizma u Europi.

Tog 6. lipnja 1944. u zoru počelo je iskrcavanje epskih razmjera. Stotine tisuća većinom američkih, britanskih, kanadskih i francuskih vojnika iskrcalo se na pet plaža sjeverne Francuske, a u samu operaciju krenulo je skoro milijun i pol savezničkih vojnika pod zapovjedništvom američkog generala Dwighta D. Eisenhowera naspram skoro 400 tisuća pripadnika njemačkih snaga koje su ondje podigle Atlantski zid, nevjerojatno moćan sustav obrane koji se doimao neprobojnim. Već prvog dana operacije poginulo je skoro 4500 savezničkih vojnika.

Strahoviti gubici s obje strane

Gubici su bili strahoviti na obje strane. Saveznici su u Bici za Normandiju imali ukupno 226.000 ranjenih, mrtvih i nestalih, od kojih 49.000 mrtvih vojnika. Ostali su i bez četiri tisuće tenkova i isto toliko zrakoplova. Nacističke snage na koncu su zbrojile između 200.000 i 300.000 mrtvih i ranjenih te još 200.000 zarobljenih vojnika, oko tisuću uništenih tenkova i nešto više od dvije tisuće uništenih zrakoplova. Ukupno je u savezničkoj invaziji sudjelovalo skoro ti milijuna vojnika, a Operacija Overlord praktički je završila 25. kolovoza oslobađanjem Pariza.

Samom iskrcavanju u zoru 6. lipnja prethodio je noćni desant 22 tisuće američkih i britanskih padobranaca. Uslijedili su siloviti udari iz zraka i s mora na njemačke položaje, a potom i amfibijski desant.

Nijemci izgradili najmoćniji mostobran

Planiranje velike savezničke invazije u Europi započelo je još 1942. godine, a tražilo se najpogodnije mjesto i vrijeme. Obavještajnim djelovanjem Nijemci su bili dovedeni u zabludu da će mjesto iskrcavanja biti u Norveškoj ili negdje na Mediteranu, no na koncu je izabrano najlogičnije, ali i najpogibeljnije mjesto, Pas-de-Calais, gdje je britanski otok najbliži europskom kontinentu. S obzirom na strateški značaj tog mjesta, Nijemci su ondje stvorili naizgled neprobojni mostobran, najveći sustav utvrda – rovova i bunkera – ikad izgrađenih. Normandijske plaže načičkali su s čak 6,5 milijuna mina, opasali kilometrima bidljikavih žica, a okolna polja potopili kako na njih ne bi mogli sletjeti saveznički zrakoplovi.

No ipak, saveznici su se iskrcali na pet plaža kojima su dali kodne nazive Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword. Svih pet ubrzo su bile natopljene krvlju, a ponajviše plaža Omaha.

Krvava bitka na plaži Omaha

Najkrvavija borba vodila se na plaži Omaha na kojoj je do kraja prvog dana invazije poginulo oko 2400 američkih vojnika, a ukupan broj žrtava bio je oko 4700. S druge strane, Nijemci su ondje izgubili 1200 vojnika. Već do ponoći 6. lipnja 1944. savezničke snage uspjele su uspostaviti nadzor nad svim plažama i omogućiti iskrcavanje goleme vojne sile .

No, bila je to bitka u kojoj je pobjeda imala strahovito visoku cijenu. U njoj je, uz dvadesetak tisuća francuskih civila, poginulo 29 tisuća američkih vojnika, 11 tisuća britanskih, pet tisuća kanadskih i nekoliko tisuća ostalih savezničkih vojnika. Nijemci su pretpjeli strahovite guibitke, iz stroja im je bilo izbačeno čak 40 posto ukupnog broja vojnika angažiranih u toj bici. Također, uništeno im je toliko tenkova i borbenih zrakoplova da Hitlerova ratna mašinerija više nije imalavremena oporaviti se od toga. Gotovo istodobno s početkom ‘Operacije Overlord’, 22. lipnja je sovjetska Crvena armija krenula nezaustavljivo nadirati prema Njemačkoj i Berlinu. A za nešto manje od godinu dana nacistička Njemačka je poražena i okončan je rat.

Izvor: PDN/Danas.hr/arhiva/Foto: AFP

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.