Na današnji dan: Poginuo Boris Erdelji

18.04.2021. 08:38:00

Na današnji dan, 18. travnja 1994. godine nesretnim slučajem prilikom izviđanja kod Borinaca nedaleko Vinkovaca poginuo je heroj Domovinskog rata Boris Erdelji.

Rođen je 24. listopada 1947. godine u Beogradu u rusinskoj obitelji kao stariji od dvoje djece Janka i Marije. Odgajan je s godinu dana mlađom sestrom Vesnom. Osnovnu školu završio je u Ruskom Kusturu u Bačkoj odakle mu je bila majka. Srednju školu pohađao je u Zagrebu, a potom je stopama oca, koji je bio filmski redatelj, završio Akademiju za kazališnu i filmsku umjetnost u Zagrebu. Bio je filmski montažer te je surađivao s najvećim hrvatskim redateljima. 

Montirao je film „Tajna Nikole Tesle“ Krste Papića te „Medeni mjesec“ Nikole Babića te mnoge druge. Tih i miran bio je omiljen u društvu. Iako je bio istaknuti filmski montažer, cijenjen i odličan, napustio je karijeru te sa skupinom dragovoljaca iz Zagreba koncem rujna 1991. otišao braniti Vukovar.

„Boris spada u onu vrst bojovnika koji nikada nisu pitali zašto nešto treba napraviti, već je odmah odlazio na zadatak. Verao se na sve strane, pa i na krovove kuća, kako bi što bolje vidio neprijatelja i navodio neprijatelja“, prisjetio se Borisov suborac s Mitnice Zlatko Matanović.

Novinar Davor Runtić zapisao je kako su mnogi tvrdili da Boris spada u najbolje oči koje je obrana Vukovara imala. Pazio je na neprijateljske pokrete iz Negoslavaca te iz pravca Vučedola. Predajom Mitnice pao je u zarobljeništvo gdje je najprije u Beogradu osuđen na 12 godina zatvora, a zatim i na smrt. Ipak, razmijenjen je 14. kolovoza 1992. godine. 

Nije imao mira pa se ponovno uključio u postrojbe u kojima su na vinkovačkom ratištu djelovali vukovarski branitelji – 124. brigadu, a zatim 10. domobransku pukovniju. Kao njezin pripadnik izgubio je život nakon što ga je stresla struja kada se u pokušaju da što bolje vidi aktivnosti neprijatelja popeo na trafostanicu. Iza sebe ostavio je suprugu Marijetu te 11-godišnju kćer Ivanu.

Izvor: Hrvatska katolička mreža

Izvorni autor: Borna Marinić

Autor: