Na današnji dan: Poginuo heroj Domovinskog rata Stjepan Major

09.04.2021. 10:45:00

Na današnji dan, 9. travnja 1992. godine na prvoj crti karlovačke bojišnice poginuo je heroj Domovinskog rata Stjepan Major – Štef.

Stjepan Major rođen je 30. studenoga 1955. godine u Velikim Zdencima kraj Grubišnog Polja. Odrastao je i školovao se u Zagrebu kao najmlađi od četvorice sinova u obitelji Ferde i Alojzije. Zanimanjem je bio električar. Miran, staložen  i duhovit, ulijevao je drugima povjerenje. Pamte ga kao izvrsnog nogometaša. Svojedobno je bio kapetan juniorske momčadi Dinama koja tri godine nije izgubila niti jednu utakmicu pa su ih od milja prozvali „malim Ajaxom“. Bio je jedan od pionira malog nogometa u Hrvatskoj. Najveću slavu stekao je kao igrač malonogometne ekipe „Grahorova“ sa zapadnog dijela grada. Anton Samovojska, novinar i njegov suigrač prisjetio se za HNTV tog vremena idućim riječima:

„Štef Major je dio prve momčadi Grahorove koju je osnovao Dubravko Klement. Ta je momčad vrlo zanimljiva zato jer je ona niknula u jednoj ulici pa se proširila na još samo nekoliko okolnih ulica iz kojih su najtalentiraniji dečki došli u tu Grahorovu kako bi ona bila što jača i što bolja. Imali su sjajnu momčad i ja sam ih gledao u tim njihovim prvim pokušajima na „Kegelbajsu“. Igrali su stvarno sjajan nogomet. Bili su zanimljiva mješavina lokalnih haklera i igrača koji su trenirali u Dinamu i Zagrebu, juniora Dinama i Zagreba. (…) Bila je to specifična momčad. Onaj tko igra za Grahorovu mora znati kako se ponašati. To nam je bilo strahovito bitno. Ja sam igrao 10 godina za Grahorovu i u toj momčadi nisam nikada ni od koga čuo ijednu ružnu riječ. To su bili takvi ljudi. 1991. godine Grahorovu nitnko nije trebao zvati u Domovinski rat. Cijela Grahorova početkom Domovinskog rata otišla je dragovoljno u Domovinski rat.“

I Stjepan Major pridružio se Hrvatskoj vojsci. No na front nije otišao s ekipom iz kvarta već je zbog toga što je u JNA stekao čin poručnika raspoređen u sastav 150. brigade Hrvatske vojske Črnomerec gdje je obnašao dužnost zamjenika zapovjednika 3. bojne.

Poginuo je nesretnim slučajem u Generalskom stolu. Naime u kuću zapovjedništva 3. bojne s terena je donesena protutenkovska kumulativna mina M-79. Eksplodirala je u njegovim rukama. On i Krešimir Žiger teško su ranjeni, a Zdravko Benko i Ferdinand Pavlić lakše. Nažalost Major je preminuo ubrzo u

Karlovcu pri prebacivanju u bolnicu na Švarči.

Dugo godina u spomen na legendu zagrebačkog malog nogometa u Zagrebu se igrao memorijalni turnir u malom nogometu, a spriječiti ga je uspjela tek korona. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Izvor: Hrvatska katolička mreža

Izvorni autor: Borna Marinić/foto: Emica Elvedji/Pixsell

Autor: