Na današnji dan: Prvi humanitarni konvoj u Domovinskom ratu

13.04.2021. 11:13:00

Na današnji dan, 13. travnja 1991. godine iz Karlovca je krenuo humanitarni konvoj pod nazivom „Pomoć Karlovca za Hrvate u Kijevu“.

U teškim okolnostima Karlovčani su našli snage i volje da organiziraju humanitarni konvoj za Kijevo koje je tada već bilo u okruženju pobunjenih Srba. U prijepodnevnim satima 13. travnja konvoj od sedam kamiona i nekoliko osobnih automobila probio je srpsku blokadu Kijeva. Time je stanovnicima tog mjesta nedaleko Knina dopremljeno 50 tona razne robe te 182.000 dinara. 

Novac i potrepštine darovalo je oko 1500 Karlovčana. Bio je to prvi humanitarni konvoj u Hrvatskoj, neposredno iza Krvavog Uskrsa, i imao je veliki značaj u tadašnjem pokušaju hrvatskih vlasti da stabiliziraju političku situaciju. Stjepan Čunko, voditelj humanitarnog konvoja, prisjetio se ove hvalevrijedne akcije za Večernji list:

“Ne treba vam govoriti kakva je situacija bila u to vrijeme u Karlovcu, no usprkos svemu smatrali smo našom dužnošću pomoći sredinama kojima je bilo još teže. Tako smo odlučili pomoći Kijevu. U konvoju je bilo sedam kamiona u koje smo spakirali mast, brašno, grah i druge namirnice sakupljene na selu, a trgovci su nam dali sanitarne potrepštine. Krenuli smo za Kijevo preko Brinja i Senja, jer se preko Plitivica nije moglo. No na kraju smo u Kninu ipak naletjeli na zloglasnog Martića i bradate četnike koji su nam prijetili da će nas sve poklati. Ipak nismo odustali.” 

Izvor: Hrvatska katolička mreža

Izvorni autor: Borna Marinić/foto: dogodilose.com

Autor: