Na dubravskoj Gradini obilježena 28. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja, pripadnika HVO-a

14.07.2021. 21:45:00

Hercegovina. Zemlja stoljećima natopljena krvlju hrabrih ratnika koji su kroz njezinu povijest bili spremni stati i obraniti svoj teritorij, obraniti grumen zemlje koji je uvijek pripadao hrvatskom puku. Tako je bilo i tih ratnih 90-ih, točnije 13. srpnja 1993. godine kada su 24 mladića, hrvatska branitelja, pripadnika HVO-a na Gubavici i Gradini, tromeđi Čapljine, Stoca i Mostara ostavili svoje mlade živote i položili ih za Domovinu. Ova 24 mlada života ne smijemo zaboraviti, ne smijemo zaboraviti razlog i cilj zbog kojih su svoje živote okončali na ovakav način. Njihova podnesena žrtva i njezino obilježavanje ostaju nam kao trajna dužnost i obaveza.

Jug Hercegovine osjetio je muk i tugu koji se i danas, 28 godina nakon krvave pogibije osjete. Na lokalitetima Gubavica i Gradina tog 13. srpnja prodrle su bošnjačke snage i samim time ugrozile prometnicu Mostar – Čapljina i stavile u okruženje snage HVO-a na Gubavici. Bojne Posušje i Široki Brijeg u tom vremenu su bile na putu za Uskoplje, ali zbog težine situacije vraćene su i naređeno im je da deblokiranju Gubavicu. Uz pomoć Prve gardijske brigade HVO-a “Ante Bruno Bušić” Gubavica je uspješno deblokirana.

Svoje živote u napadu Armije BiH 13. srpnja 1993. godine izgubili su: Goran Rebac, Vedran Đoković, Lenko Bule, Josip Bule, Zlatko Ivanković, Gojko Galić, Nikola Krmek, Krešo Bubalo, Dragan Miličević, Radoja Vidaković, Slavko Previšić, Ilija Krešić, Zoran Šuman, Franjo Bošković, Ivan Šimović, Vinko Babić, Zdravko Jelić, Ivan Čović, Miroslav Mandarić, Kruno Zlomislić, Slavko Kulaš, Božo Anić, Zdravko Sopta i Branko Grgić.

Svake godine ispod velikog spomen-križa koji je podignut na Gradini okupljaju se obitelji, prijatelji, suborci poginulih branitelja te na taj način odaju počast svojim najbližima i time iskazuju da ih nikada neće zaboraviti.

Sveto misno slavlje predvodio je don Rajko Marković uz veliki broj vjernika. Vijence su položili pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, gradonačelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić i izaslanstvo HNS-a.

Ispred općine Neum išlo je općinsko izaslantvo, predstavnici i članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Neum i predsjednica općinskog vijeća Daniela Matić. Oni su također položili cvijeće i upalili svijeće na spomen obilježju poginulom hrvatskom branitelju iz Neuma, Zdravku Jeliću. 

 

Izvor: neum.online

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.