Na Dubrovačkim zidinama više zaposlenika nego posjetitelja

17.01.2021. 10:36:00

Dubrovačke su zidine prethodnih godina rušile rekorde u posjećenosti pa je i cijena od 200 kuna formirana kako bi se smanjile gužve. Nekad je znalo biti i do 10.000 posjetitelja dnevno, a u cijeloj 2020. ih nije bilo ni 150.000.  Financijski gubici zaustavili su i neke projekte obnove. 

Tea Jurišić digitalni je nomad. Nakon 10 godina ponovno je u Gradu. Spojila je ugodno s korisnim.

- Vjerojatno će moja najnovija serija ilustracija biti obilježena mjestima koja sam posjetila pa i Dubrovnik, biser Hrvatske, kaže Tea Jurišić iz Baške Vode.

Prvi su put u Dubrovniku Fran i Jan iz Koprivnice. 

- Lijep je grad, puno toga za proći ima i vidjeti, kaže Jan.

- Jako mi se sviđa, ove zidine su najljepše, malo je lijepo jer sve starije izgleda, dodaje Fran.

- Domaći turisti ako pošalju e-mail mogu dobiti ulaznicu za 50 kuna. To je stimuliralo ljude da idu na zidine, a stanovnici Dubrovnika i Županije imaju besplatan ulaz, kaže Renata Andjus, predsjednica Društva prijatelja dubrovačke starine.

No ima dana kad je na zidinama više zaposlenika nego posjetitelja. Podsjetimo, 2019. obišlo ih je 1,250.000 posjetitelja. 2020. ostvareno je samo 10% tog prometa. Zbog financijskih gubitaka Društvo prijatelja dubrovačke starine podignulo je kredit. Prioritet je osigurati plaće za sedamdesetak djelatnika. Istodobno, reorganizirali su projekte obnove spomeničke baštine.

- Na način da smo mnoge projekte zaustavili jer je to nemoguće. Završili smo ili završavamo projekte koji su bili pred samim krajem - Ston i Pridvorje, kaže Renata Andjus.

Zahvaljujući donaciji od dva milijuna eura Iva Felnera obnova Kneževa dvora na Lopudu privodi se kraju. Ipak, svi se nadaju boljoj 2021.

Izvor: HRT

Izvorni autor: hrt

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.