Na jugu Istre pojavila se opasna meduza: Ostavlja ožiljke, evo što napraviti ako vas opeče

14.06.2021. 13:25:00

VIDEO: LAKO JU JE UOČITI

Morska mjesečina naraste do 20 cm duljine i do 6 cm promjera klobuka. Obitava pod površinom na dubinama 0-10 m, gdje lebdi i povremeno pliva

U uvali Velika Kolombarica, na poluotoku Kamenjaku u Istri u nedjelju je uočena meduza morska mjesečina (Pelagia noctiluca). Na nju su, tijekom ronjenja, naišli članovi Udruge Eko more i RK centar iz Medulina.

– Znam da će reakcija mnogih biti 'sezona je tek počela, a oni kao da žele otjerati i to malo turista', ali ipak mislim da ljudi trebaju biti informirani o opasnosti koja nije velika, ali postoji, kako bi se izbjegao iracionalan strah i kako bi se znali ponašati u ovakvim situacijama – ispričao je za Morski.hr Marinko Babić iz Eko udruge Medulin, koji je i ustupio foto/video materijale s juga Istre.

24sata
Foto: Marinko Babić

Morska mjesečina je relativno mala meduza s polukružnim klobukom i lovkama ružičaste boje, posuta sitnim ljubičastim točkicama.

Pri kontaktu s ljudskom kožom javlja se jaka bol i nastaju ozlijede slične opeklinama koje teško zarastaju, a nakon njih ostaje depigmentacija kože ili čak i ožiljak.

Naraste do 20 cm duljine i do 6 cm promjera klobuka. Obitava pod površinom na dubinama 0-10 m, gdje lebdi i povremeno pliva.

Naziv Pelagia noctiluca dolazi od grč. pélagos (otvorena pučina) te od lat. nox (noć) i lux (svjetlo), pa se Pelagia noctiluca može opisati kao organizam morske pučine koji ima sposobnost svijetliti u tami. 

Bez obzira na to što nije ni malo bezazlena, pojava morske mjesečine svakako nije razlog da izbjegavamo kupanje i uživanje u moru. Iako je relativno malih dimenzija (manja od pedlja), zbog njenih žarkih boja lako ju je uočiti. Dovoljno je sa sobom u more ponijeti masku i disalicu i tako izbjeći neželjeni bliski susret, a uz to ćemo uživati u ljepotama našeg podmorja.

Ako nam se ipak dogodi da nas opeče morska mjesečina, postupak prve pomoći je slijedeći:

Važno: ne primjenjivati slatku vodu, ocat, amonijak, alkohol, ne stezati zavojem.

U slučaju šoka ili poteškoća s disanjem odmah potražiti liječničku pomoć.

  • Pažljivo isprati morskom vodom, bez trljanja
  • Ako je moguće, na ozljedu nanijeti  pastu načinjenu od 50 % sode bikarbone (natrijev hidrogenkarbonat NaHCO3) i 50 % morske vode u trajanju 5 minuta
  • Ukloniti preostale žarnice plastičnom karticom ili pincetom
  • Staviti led (umotan u plastičnu vrećicu) u trajanju 5-15 minuta
  • Ako bol ne prolazi, po potrebi ponoviti postupak s ledom
  • Ako je  intenzivna bol prisutna i dalje, potražiti savjet u ljekarni, zatražiti analgetik i preparat hidrokortizona (npr. Lidokain 3-4% + hidrokortizon)

Izvor: 24sata/ Foto:24sata

Izvorni autor: 24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.