Na Mljetu iskrcani vojska i raketni sustav velikog dometa

18.02.2022. 10:02:00

S Mljeta stižu fotografije desantnog broda minopolagača Krka koji je u srijedu, kako tvrde otočani za Morski.hr, na taj otok dostavio poprilično vojne opreme i osoblja.

Na ovom otoku se nalazi radarska postaja, no kako Morski.hr doznaje od izvora bliskog Oružanim snagama Republike Hrvatske (OSRH), ljudstvo i oprema tamo inače stižu civilnim trajektom, a doista rijetko vojnim brodovima.

“Radi se o sustavu MOL ili mobilnom lanseru RBS15. To su projektili velikog dometa koji mogu biti na brodu, kao što jesu na “kraljevima” (op.a. raketne topovnjače Dmitar Zvonimir i Petar Krešimir IV.), a može ih se montirati na kamione, kao i u ovom slučaju, poput vježbi koje je Hrvatska vojska već odrađivala”, pojašnjava izvor.

Upit o ovome poslali su i Ministarstvu obrane, a odgovor će objaviti čim ga dobiju.

Kakav je hrvatski plan u bilo kakvom slučaju potrebne obrane južnog dijela naših granica, izvor za Morski.hr odgovara: “Radarske postaje su glavne u podjeli ciljeva u eventualnom raketnom napadu.

Mljet je od vremena Jugoslavije bio tzv. „prva linija obrane“, dok primjerice Korčula i Pelješac ne spadaju u obranu već logistiku za prednju liniju. Vis je, recimo odstupnica. I to sve, naravno, uz uvjet da Italija, kao članica NATO saveza i naš vojni partner, odrađuje svoje. Dakle, u tom slučaju Italija drži svoju stranu, mi pojačavamo sredinu i istok, no Italija ima problem na zapadnoj obali. Preciznije, mi držimo Jadran, a Italija pojačava zapadni ulaz u Jadran”.

Dodao je da detalji spadaju u strateški dio obrane RH, pa ostatak nije za javnost.

Doznaje se i da je jug Jadrana, što se nadzora tiče, izuzetno dobro pokriven i često su radari hvatali albanske švercere koji su uredno dojavljivani MUP-u, no postoji problem o kojem MORH neće u javnost: “Molunat, Mljet i Lastovo, naša su linija obrane, no ne vježba se dovoljno tamo da bi vojska mogla biti sigurna u to što radi i ovi lanseri o kojima pričate nikad nisu išli dalje od Rogoznice ili Žrnovnice. Prvo ispaljivanje je bilo s kamiona na Dugom otoku jer se RBS15 nije ispaljivao od ’95 kad je bila ona velika vježba”, kaže sugovornik i na pitanje – zašto?, odgovara: “Jednostavno, štedilo se na gorivu, a moraju pokriti i sjever i jug”.

Izvor: n1/ Foto: Morski.hr

Izvorni autor: Morski.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.