Na Plitvicama zabranili plaćanje gotovinom u kafićima. Pitali smo HNB smiju li to

16.04.2021. 18:05:00

Mnoge od vas vjerojatno su iznervirali ugostitelji koji ne primaju kartice, već samo gotovinu. Našoj čitateljici dogodilo se nešto potpuno drugačije - ostala je šokirana kada je saznala da kavu na Plitvičkim jezerima ne može platiti u kešu, nego isključivo karticom

Premda je izbijanjem pandemije jedna od preporučenih epidemioloških mjera bila smanjiti korištenje gotovine i kad god je to moguće upotrijebiti kartice, nije bilo govora o zabrani gotovinskog plaćanja.

No u Nacionalnom parku Plitvička jezera učinili su upravo to. U vanjskim ugostiteljskim objektima odlučili su ne primati gotovinu od gostiju. Tako posjetitelji koji iz bilo kojeg razloga ne raspolažu karticama ostaju na suhom. Naša čitateljica, koja ne može koristiti kartice zbog blokade računa, ostala je zatečena neuobičajenim pravilima plaćanja. Snašla se tako što je jednog posjetitelja zamolila da joj plati piće karticom u zamjenu za keš.

Iz Uprave Plitvičkih jezera ovu drastičnu mjeru opravdavaju epidemiološkom situacijom. Još u lipnju prošle godine odlučili su u ugostiteljske objekte u jezerskoj zoni uvesti isključivo kartično plaćanje.

‘Radi se o ugostiteljskim objektima za brzu prehranu, a jedna od uputa nacionalnog Stožera bila je upravo smanjivanje kontakata, poglavito uvođenjem beskontaktnog plaćanja kao sigurnog, brzog i higijenski prihvatljivijeg načina plaćanja’, odgovorili su iz Uprave na naš upit o razlozima takve odluke.

Ističu da je odluka o kartičnom plaćanju istaknuta na web stanici Nacionalnog parka te da do sada nisu imali prigovora na ovu vrstu plaćanja jer većina posjetitelja posjeduje neku od kartica kao oblik plaćanja.

Pritom napominju da je u svim hotelima i restoranima s mjestima za sjedenje omogućeno plaćanje svim instrumentima plaćanja u platnom prometu.

Izvor: tportal.hr/Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Izvorni autor: Zoran Korda

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.