Na požarište iza Trogira poslana i vojska; zapovjednik Kovačević: Vatra nije pod kontrolom, najgore tek slijedi

02.08.2021. 21:10:00

Požar u Segetu Gornjem u trogirskom zaleđu još nije u potpunosti stavljen pod kontrolu te će vatrogasci i tijekom noći nastaviti gasiti vatru, a do večeras je opožareno oko 400 hektara uglavnom niskog raslinja, ali i nešto borove šume. Vatra se širi prema istoku i sjeveru. Vatrogascima je u pomoć poslana vojska iz vojarne u Divuljama; važno je staviti vatrenu stihiju pod kontrolu do mraka. Oko sat vremena zbog požara bila je na snazi mjera zaustavljanja slijetanja zrakoplova u splitsku zračnu luku, a zračni promet i dalje je poremećen

Ukupno 26 pripadnika protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz vojarne 'Knez Trpimir' u Divuljama upućeno je tijekom poslijepodneva u akciju gašenja požara kod Segeta Donjeg, a sveukupno je na požarištu trenutno angažirano osam protupožarnih zrakoplova, javlja Slobodna Dalmacija.

Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević iz ugroženog mjesta Plano rekao je za Vijesti Nove TV da požar gasi 170 vatrogasaca s 50 vozila. 'Vatra nije pod kontrolom', kazao je Kovačević i potvrdio kako je izgorjela jedna kamp kućica i nagorio jedan gliser.

'Stambeni objekti nisu ugroženi, ovdje u Planom je najveće naselje pa je većina snaga ovdje. Gašenje otežava jak vjetar i nepristupačan teren, s mehanikom tu ne možemo doći. Ovo gdje su putevi smo riješili', potvrdio je Kovačević.

Istaknuo je kako sada slijedi najgori dio.

'Očekuje nas borba, bit ćemo ovdje cijelu noć, a sigurno i veći dio sutrašnjeg dana. Sada slijedi najgore, a to su pješaci s naprtnjačama i stotine metara pruge', rekao je Ivan Kovačević koji o uzroku požara nije htio nagađati već je istaknuo kako vatrogasnih snaga zasad ima dovoljno.

Da požar nije pod kontrolom potvrdio je večeras i Marin Buble, zapovjednik DVD-a Trogir. 'Požar i dalje nije pod kontrolom. Velika je površina, kako okrene vjetar, tako plane i mi prebacujemo snage', kazao je Buble za Dalmaciju Danas

'Najviše snaga nam je raspodijeljeno na jugozapadu, iznad zaobilaznice. Stanje na sjeveru vodi kolega Darko Maretić. Ulazak u noć malo zabrinjava, ali nastojat ćemo svim snagama odraditi gašenje dok je dan', zaključio je.

Župan Blaženko Boban rekao je za N1 da je požarom obuvaćena vrlo velika površina. 'Zasad nema nekih informacija, ima nešto mladih maslinika, nema druge štete u poljoprivredi... Interes je zapovjedniku da do noći stavi požar pod nadzor, dokad mogu zračne snage pomoći gasiti jer je veliki dio nepristupačnog podučja i zemaljske snage mogu teško do njega. Dežurat će se cijelu noć i vjerojatno sutra cijeli dan', rekao je župan, dodajući da je do 16, 17 sati bila tramontana, sada je okrenulo na maestral što stvara problem zračnim snagama.

Nevolje u zračnom prometu

"Hrvatska kontrola zračne plovidbe je procijenila da je zbog ovog požara nesiguran prostor za slijetanje zrakoplova u zračnu luku pa je slijetanje zrakoplova oko sat vremena bilo preusmjereno, a tri su zrakoplova sletjela u zadarsku zračnu luku, jedan u zračnu luku dr. Franjo Tuđman u Zagrebu, rekao je za Hinu Mate Melvan, voditelj službe prihvata i otpreme putnika u splitskoj zračnoj luci.

Po njegovim riječima dva su avioprijevoznika poslijepodne otkazala svoje uzlijetanje s piste splitske zračne luke za sutra. "Stanje se počelo normalizirati oko 15.30 sati pa će, zbog mjera zaustavljanja slijetanja zrakoplova u splitsku zračnu luku, biti stanovitih kašnjenja u nastavku prometa," rekao je Melvan.

Slobodna Dalmacija, međutim, oko 17.30 sati doznaje da brojni zrakoplovi kasne, a neki prethodni letovi su preusmjereni u Zadar.

Vatra je zaobišla kuće u Baradićima i širi se prema Planom u pravcu deponija. I dalje gori makija i suho raslinje, požar je zahvatio i dio borove šume. Širi se vatra preko brda Vilajica na stare zaseoke Emeri i Višići, prema slabo naseljenom području gdje se nalaze uglavnom napuštene kuće. Međutim, kuće će, kako je rečeno Slobodnoj, biti obranjene.

Glavni županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević izvijestio je ranije da u gašenju požar sudjeluju i dva kanadera te dva air traktora.

Na terenu je i ranije bio župan Blaženko Boban. "Sada sam u Segetu Gornjem, bio sam i u Planu, velika površina je zahvaćena. Na sjevernoj strani je intenziviran požar jer je okrenuo maestral, no, nema opasnosti za kuće, nadamo se da će uskoro biti stavljen pod kontrolu", rekao je Boban za Dalmatinski portal.

Kako Dalmatinski portal doznaje od Pere Bilasa, pomoćnika direktora Zračne luke Split, zbog požara u blizini aerodroma, više je zrakoplova upućeno na alternativne piste. Resnik, kaže Bilas, nije zatvoren, nego je došlo do poremećaja u zračnom prometu. Kanaderi stalno prelijeću jer im je to najkraći put do požarišta.

Slobodna Dalmacija doznaje da aerodrom u Resniku radi u smanjenom obujmu. Svaki avioprijevoznik za sebe odlučuje hoće li odgoditi let ili će se on ipak održati pod otežanim uvjetima.

Gašenje otežavaju teško pristupačan teren, blizina naselja i jak vjetar koji nosi pepeo i do Kaštel Kambelovca, kao i dim koji je prekrio dio neba i nad Kaštelima.

Prema informacijama kojima raspolaže Slobodna Dalmacija, izgorjela je jedna kuća u zaseoku Hrabar.

U gašenju sudjeluju JVP-ovi: Trogir, Split, Sinj i Podstrana te DVD-ovi: Trogir, Okruk, Marina, Solin, Seget-Vranjica, Slatine, Kaštel Gomilica, Mladost, Kaštela, Vranjic, Dugopolje i Split.

'Situacija je trenutno puno bolja, krak požara koji je išao prema jugoistoku je zaustavljen. I dalje se nastavlja s gašenjem na nepristupačnom terenu', kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, prenosi Dalmatinski portal.

Požar se približio dalekovodu, pa je stanovnicima Segeta Gornjeg i Marinske zagore isključena struja. Zaseoci Gulišije i Vukmani nemaju struje, a djelatnici HEP-a su isključili i treću stanicu za napajanje električnom energijom, prema kamenolomu Dragun.

Splitsko-dalmatinska policija javila je da je zbog gašenja požara na cesti DC 58 jedan kolnički trak zauzet vatrogasnim vozilima, dok se promet odvija drugim kolničkim trakom uz regulaciju od strane policijskih službenika.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: Hina/Foto: Ivo Čagalj

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.