Na prosvjedu i potpredsjednica Vlade: Tu sam kao žena i kao političarka

12.05.2022. 19:30:00

Više stotina građana okupilo se na Trgu bana Josipa Jelačića na prosvjedu “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena” zahtijevajujući da se i u praksi zajamči legalan, dostupan i siguran prekid trudnoće u Hrvatskoj.

Okupljanje na glavnom zagrebačkom trgu počelo je već oko 17 sati, a prosvjednici i prosvjednice došli su noseći natpise s porukama: “Žena nije inkubator”, “Svoga tijela gospodarica”, “Najteža ženska odluka nije vaša”, “Dosta uskraćivanja medicinskih zahvata”, “Dosta klerikalizma u ginekološkim ambulantama”, “Dosta ginekologa ženomrzaca” i “Dosta nedostupnog zdravstva”.

Prosvjed u znak solidarnosti s trudnicom Mirelom Čavajdom, kojoj je tek nakon što je sa svojim slučajem izašla u javnost, drugostupanjska komisija KBC-a Zagreb omogućila prekid trudnoće zbog medicinskih indikacija, organiziraju udruge: RODA, CESI, Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.

Te su udruge, ponukane Čavajdinim slučajem, uputile zahtjeve Vladi i Ministarstvu zdravstva kako bi se u i u praksi, u kojoj mnogi liječnici u javnom zdravstvu koriste priziv savjesti, zajamči dostupnost te zdravstvene usluge.

Prema istraživanju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, u Hrvatskoj je 2018. godine 59 posto liječnika bila u prizivu savjesti.

Na skupu je bila i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, koja je uoči prosvjeda dala izjavu novinarima rekavši da je došla prvenstveno kao žena, ali i kao političarka koja želi preuzeti odgovornost u društvu kako bi svi djelovali odgovorno i provodili zakone.

Zakon koji imamo nije ni najliberalniji ni najrigidniji i sve što bismo dodatno rješavali samo bi ga moderniziralo. Trebamo naći rješenje da se ovakve situacije više ne ponove, rekla je i poručila kako su članovi Vlade i premijer rekli su puno po tom pitanju, “i stoga – pustite nas da odradimo svoje”.

Na pitanje je li dio odgovornosti i na ovoj Vladi jer zdravstvene ustanove ne pružaju zdravstvene usluge koje bi trebale nije direktno odgovorila nego je rekla da treba inzistirati na tome da zdravstvena zaštita bude jednako dostupna u nerazvijenim krajevima  Hrvatske i u Zagrebu “i na tome ćemo raditi”.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.