Na ruskoj TV vikala 'Zaustavite rat, lažu vas'. Zelenski joj javno zahvalio, a sad je nestala...

15.03.2022. 12:25:00

PRIJETI JOJ 15 GODINA ZATVORA

Putin je 4. ožujka potpisao zakon koji kriminalizira javno protivljenje ili nedržavno izvještavanje o sukobu. To je jedna od mnogih odluka Kremlja kojima je cilj obuzdati široko rasprostranjeno neslaganje oko rata

Na društvenim mrežama se u ponedjeljak pojavila snimka na kojoj se vidi kako voditeljica čita vijesti u središnjem dnevniku na ruskoj državnoj televiziji. U jednom trenutku iza njezinih leđa se pojavila žena s transparentom na kojem je pisalo: "Zaustavite rat, ne vjerujte propagandi. Lažu vas".

U video snimci koja se dijeli na društvenim mrežama, Ovsjanikova je rekla da joj je otac Ukrajinac. Pozvala je na antiratne prosvjede i rekla je da ju je sram što radi za televiziju koja širi propagandu Kremlja.

Njezinu je hrabrost pohvalio ukrajinski predsjednik, prenosi DailyMail.

- Zahvalan sam onim Rusima koji ne prestaju pokušavati prenijeti istinu. Onima koji se bore protiv dezinformacija i govore istinu, stvarne činjenice svojim prijateljima i voljenima- rekao je Zelenskij u videu Telegrama.

- I osobno se zahvaljujem ženi koja je ušla u studio Prvog kanala s plakatom protiv rata- rekao je Zelenskij dodao:

- Hvala onima koji se ne boje prosvjedovati. Sve dok se vaša zemlja nije potpuno zatvorila od cijelog svijeta, pretvorivši se u vrlo veliku Sjevernu Koreju, morate se boriti. Ne smijete izgubiti svoju priliku.

Ovsjanikova bi mogla dobiti i do 15 godina zatvora. Njezin odvjetnik Dmitry Zakhvatov rekao je novinama da ne može pronaći svoju klijenticu, unatoč izvješćima da je zadržana u moskovskoj policijskoj postaji Ostankino.

Uhitila ju je policija koja radi za rusko Ministarstvo unutarnjih poslova, a kao razlog su naveli njezino 'javno djelovanje usmjereno na diskreditaciju upotrebe Oružanih snaga Ruske Federacije u cilju zaštite interesa Ruske Federacije i njenih građana, održavanja međunarodnog mira i sigurnosti', izvijestila je novinska agencija TASS.

Ovsjanikova ima oca Ukrajinca i prije svojih postupaka u ponedjeljak je rekla da ju je sram što plasira laži Kremlja. 

Putin je 4. ožujka potpisao zakon koji učinkovito kriminalizira javno protivljenje ili nedržavno izvještavanje o sukobu.

To je još samo jedan od načina da Kremlj obuzda široko rasprostranjeno neslaganje oko rata i da se nosi sa zapadnim sankcijama.

Izvor: 24sata/ Foto: screenshot/Twitter

Izvorni autor: Lana Horvat/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.