Načelnica kriznog stožera pojasnila kakve maske treba nositi u javnom prijevozu

25.04.2020. 19:25:00

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba-Bujević gostovala je u Dnevniku N1, gdje je govorila o tome što znači za građane Hrvatske popuštanje mjera vezanih za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom. "Mjere su dugo u pripremi i nadamo se da ublažavanje mjera neće značiti povratak na staro. Nadam se da će se svi držati mjera kao i do sada, uz mogućnost obavljanja poslova koji se do sada nisu mogli obavljati.

Ako trebamo nešto šivati, ne moramo ići odmah do krojača, no ako trebamo hlače, možemo ih ići kupiti. Ne treba ići u cjelodnevni shoipping", rekla je Maja Grba Bujević za N1 televiziju. Rekla je da će rezultati biti dobri, budu li se građani držali i dalje distance.

"Ako se budemo i dalje držali mjera, imat ćemo dobre rezultate, a ne budemo li se držali mjera, imat ćemo drugačiji scenarij. Građani će kontrolirati sami sebe, jer je virus i dalje među nama i svatko ga može prenijeti. Računam na samokontrolu građana i nadređenih službi", rekla je Grba Bujević. Kazala je i da Hrvatska odlično stoji sa zaštitnom opremom.

"S opremom stojimo odlično, vlada je na vrijeme osigurala dovoljno zaštitne opreme. Danas je došla pošiljka svega što nam za zdravstveni sustav, ali i crveni križ, djelatnike civilnog stožera, policiju i druge službe treba. 

Građanima ta oprema nije namijenjena. HZHZ je izdao preporuke koje se tiču držanja udaljenosti i toga gdje bi trebalo nositi zaštitne maske. U gradskom je autobusu, primjerice, preporučljivo nositi dvoslojne pamučne maske, jer one se mogu koristiti kako bi se spriječilo širenje virusa. Opcija su, svakako, i jednokratne kirurške maske. 

'Mi nemamo utjecaja na cijenu maski, odnosno nemamo utjecaja na veledrogerije koje isporučuju maske u ljekarne, ali nabavna cijena je velika. No pravilnom upotrebom dvoslojne pamučne maske je moguće zaštititi sebe i druge', rekla je Maja Grba Bujević. 

Izvor: tportal.hr/Foto:Igor Kralj

Izvorni autor: N. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.