Nacionalni sindikat policije tvrdi: Sučić je pušten nakon intervencije koja je navodno došla od ministara iz Vlade

29.11.2020. 09:24:00

Nacionalni sindikat policije reagirao je na napise o Stjepanu Sučiću, državnom tajniku u ministarstvu branitelja, koji je, prema pisanju medija, u petak nakon ponoći zatečen u kafiću u Vukovaru

Iz Sindikata navode kako su, prenosi N1, potaknuti brojnim prijavama članova sindikata i drugih kolega zaposlenika MUP-a RH te PU Vukovarsko-srijemske, tijekom današnjeg dana zaprimili više usmenih obavijesti u kojima su upoznati da su od strane visokih dužnosnika Vlade RH i predstavnika obavještajne službe pod vidnim utjecajem alkohola, tijekom večeri 27/28. studenog 2020. godine, (oko 00.30 sati) u caffe baru Vukovarski PUB, a nakon što su nastupile nove mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite u dijelu zabrane rada ugostiteljskih objekata (tri osobe), pod vidljivim utjecajem alkohola odbijale napustiti prostor istoga, uslijed čega su i narušavali javni red i mir (galameći i razbijajući boce i čaše).

Nadalje navode da je na poziv vlasnika objekta intervenirala i policija, nakon čega su navedene osobe nastavile s narušavanjem javnog reda i mira na način da su vrijeđali i ponižavali Hrvatske policajce u njihovom radu i postupanju, čak su im i prijetili riječima „znate li Vi tko sam ja i tko smo mi, ostat će te bez posla i drugim prijetećim riječima“, uslijed postupanja iste osobe odbijale su na uvid dati osobnu iskaznicu kako bi policija utvrdila njihov identitet, te su zbog istoga i privedene u prostorije Policijske postaje Vukovar, a pri privođenju su nad istima uporabljene fizička snaga i sredstva za vezivanje zbog pružanja otpora.

"Kako smo već i spomenuli, zbog narušavanja javnog reda i mira i nepoštivanja mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, od strane policijskih ophodnji „tri osobe“ su privedene u prostorije Policijske postaje Vukovar, gdje je visoki dužnosnik Vlade, po našim saznanjima zaprimljenih od kolega policajaca isti psovao jednom policajcu „majku četničku“, te prijetio policajcima koji su postupali prema istima riječima da će (visoki dužnosnik) otići kući po oružje i sve ih ubiti, tijekom navedene galame i prijetnji, visoki dužnosnik je razbio vrata i staklo na istima uslijed čega je teže ozlijedio i ruku, a nakon čega su isti suprotno odredbama Prekršajnog odnosno Zakona o kaznenom postupku pušteni kućama.

Poštovani Predsjedniče Vlade RH, poštovani Ministre unutarnjih poslova, po našim saznanjima navedeni su pušteni na intervenciju koja je navodno došla sa razine Ministara iz Vlade RH, a ovaj događaj se pokušava iskriviti, prikriti i zataškati, a policajce na taj način poniziti! što mi kao Nacionalni sindikat nikada nećemo dopustiti.

Dužni ste bez odgode, odmah postupiti i utvrditi! zbog čega nisu poduzete radnje sukladno odredbama Prekršajnog Zakona, Zakona o kaznenom postupku, Kaznenog Zakona i Zakona protiv javnog reda i mira?.

Naime navedene osobe nakon što su vrijeđale i ponižavale policajce, narušavale javni red i mir, kršile mjera nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, a uz sve to su bile pod vidnim utjecajem alkohola, iste osobe su morale biti „uhićene“ i zadržane sukladno odredbama Prekršajnog Zakona.

Uz sve to navedeno, bitno je napomenuti da su te iste osobe u prostoru Policijske postaje Vukovar, zbog počinjenja kaznenih djela: (oštećenja ili uništenja državne imovine, prijetnje, sprječavanja službene osobe u obavljanju službenih radnji), morale biti uhićene temeljem odredbi Zakona o kaznenom postupku, te temeljem odredbi istog zakona a u svezi sa odredbama kaznenog Zakona u Zakonskom roku predane pritvorskom nadzorniku a nakon toga ispitane pred nadležnim državnim odvjetništvom, te po odluci nadležnog Županijskog državnog odvjetnika pušteni kući ili pred nadležnim Županijskim sudom, i sucem istrage zatražiti eventualno pritvor za iste (zbog ponavljanja djela, utjecaja na svjedoke, bijega), što nije učinjeno, po našim saznanjima isključivo i samo iz razloga što se navedeni događaj pokušava prikriti.

Ovdje je očito pod političkim utjecajem došlo do prikrivanja i ne postupanja, zbog čega tražimo da se hitno provede nadzor i utvrdi odgovornost onih koji su spriječili procesuiranje, te da se procesuiraju svi odgovorni koji su činili prekršaje i kaznena djela, mi kao sindikat nećemo i ne smijemo dopustiti da se državna imovina uništava bez ikakve odgovornosti, da se policijskim službenicima prijeti smrću, da ih se vrijeđa i ponižava i sprječava u njihovom radu, toga je dosta!.

Priopćenje MUP-a RH, PU Vukovarsko-srijemske objavljeno na njihovim stranicama smatramo neozbiljnim i uvrjedljivim za sve policijske službenike, dosta je prikrivanja, laži i muljanja sa ciljem zaštite političara i njihovih funkcija".

Izvor: tportal.hr/Foto: Igor Soban/PIXSELL

Izvorni autor: L. F.

Autor: