NAJBOLJI I NAJGORI STADIONI U EUROPI Titula po ocjeni gledatelja ide u Dortmund, Maksimir za dlaku izbjegao 'fenjer'

18.03.2022. 09:45:00

Nogometni stadioni na različite su načine postali mjesto na kojem se dokazuje štošta, od ekonomske moći klubova, preko spomeničke vrijednosti za zaslužne za njihovu gradnju, pa do zadovoljenja potrebe za kruhom i igrama, kako su i nekad nastajali rimski amfiteatri.

Zato i jesu - a u novije vrijeme sve više - prestali biti kuća nogometa, nego su zaokruženi pogoni koji na različite načine pružaju užitak onima koji tamo dođu i, najvažnije, zarađuju gomile novca. Mnogi stadioni, posebno oni najvećih klubova, postali su i turističke atrakcije. Koji to ljubitelj nogometa neće u Barceloni obići Nou Camp, ili minhensku Allianz arenu, ili liverpoolski Anfield ili "Teatar snova" u Manchesteru? I Hajdukov Poljud, ako ćemo o domaćim prilikama, ima organizirane obilaske stadiona i klupskih prostorija. Kad se sve ovo stavi na hrpicu, nije ni čudo da postaju sve veći, sve udobniji, sve skuplji. No, koji je najbolji?

Britanski portal Money nedavno je napravio top listu najboljih i najgorih stadiona u Europi, koristeći možda i najbolju metodu: ocjene koje su im dali oni koji ih posjećuju zbog obilaska ili gledanja utakmica. Naravno, nemojte na listi očekivati baš svako seosko igralište, uzeli su 140 najvažnijih na kontinentu: pet najjačih liga po koeficijentima UEFA-e, potom stadione na kojima igraju reprezentacije, te neke važne klubove iz drugih zemalja. Da bi dobili ocjenu, kombinirali su recenzije s Googla, TripAdvisora i Football Ground Map. Rezultat je prosječna ocjena od 1 do 5, iz tri doista relevantna izvora.

tportal

Izvor: Money / Autor: Društvene mreže

A tko je pobjednik? Ni jedan od onih stadiona koje smo već spomenuli, ali ipak nije iznenađenje, jer je riječ o stadionu i klubu koji su odavno među najpopularnijima na svijetu: Westfalenstadion (službeno Signal Iduna Park) u Dortmundu, dom Borrusije, s prosječnom ocjenom od čak 4,57. Riječ je o jednom od najprepoznatljivijih sportskih borilišta, poznatom po 'žutom zvučnom zidu' kojeg proizvode Borussijini navijači, po mnogima najbolja navijačka skupina na svijetu.

Poziciju od drugog do sedmog mjesta s ocjenom 4,53 dijeli šest stadiona: Arena Nationala u Bukureštu na kojem igraju rumunjska reprezentacija i FCSB, Camp Nou u Barceloni, Santiago Bernabeu u Madridu, Millenium Stadium u Cardiffu - dom reprezentacije Walesa, Stadion Narodowy u Varšavi na kojem igra poljski nacionalni tim, te stadion Tottenham Hotspura u Londonu. Tek nakon toga, ali s minimalnim zaostatkom u ocjenama, dolaze mnogi od onih razvikanih - San Siro, Allianz, Old Trafford, Wembley, berlinski, Ibrox...

tportal

Izvor: Money / Autor: Društvene mreže

Nije nezanimljiva, posebno nama, ni lista najgore ocijenjenih stadiona, jer je na njoj Maksimiru zamalo izmakla 'titula pobjednika'. Od svih uvrštenih, najmanju prosječnu ocjenu (2,90) dobio je stadion Empolija u istoimenom talijanskom gradu. on football. Odmah za tom arenom slijede tri stadiona s ocjenom 3,37, na podjeli od drugog do četvrtog mjesta: Balaidos u Vigu na kojem igra Celta, Kralj Baudouin u Bruxellesu koji je domaćin belgijskoj reprezentaciji, te - čuju se fanfare - Maksimir: 'Dinamo Zagreb je moćnik hrvatskog nogometa iz kojeg su potekli mnogi talentirani igrači posljednjih godina. Međutim, izgleda da je njihov stadion široko nevoljen', pišu na portalu.

Drugih hrvatskih stadiona na listi nema, no potrudili smo se i provjerili kako na tri navedena izvora stoji Hajdukov Poljud, najljepši domaći prvoligaški stadion čak i ovako oronuo kakav je danas. S prosječnom ocjenom od 4,33 bio bi u sasvim ugodnoj sredini ljestvice, s tim što na Googlu ima ocjenu od čak 4,7.

A podsjetimo se, prije pet godina jedan je drugi hrvatski stadion došao na naslovnice zbog ulaska na ovakve liste, i to one s 'plus' predznakom, a da to nije ni Maksimir, ni Poljud, ni Gradski vrt ni ijedan drugi prvoligaški. BBC je, naime, 2017. na popis šest najljepših sportskih borilišta na svijetu uvrstio stadion Gospin Dolac u Imotskom, stisnut podno stijene na kojoj se nalazi drevna utvrda Topana, i u blizini Modrog jezera.

Izvor: tportal.hr/Foto: Profimedia

Izvorni autor: Ivica Profaca

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.