NAJMANJE 77 RUSA RATOVALO U BiH: Najpoznatiji Strelkov opisao zvjerstva u Višegradu

16.03.2022. 14:41:00

RATOVALI NA STRANI SRBA

Po dokumentima Haškog tribunala, najmanje 77 ruskih dragovoljaca borilo se u jedinicama Vojske Republike Srpske tijekom rata u BiH, od čega su u Drinskom korpusu bila njih 64, dok su u Višegradu bila angažirana 13-torica.

Igor Vsevolodovič Girkin najpoznatiji je ruski dragovoljac koji se borio u Bosni i Hercegovini. Girkin je poznat po nadimku Strelkov i bio je jedan od najaktivnijih ruskih obavještajaca u Ukrajini, kada su 2014. godine proruske paravojne formacije proglasile paradržavne tvorevine Donjecka narodna republika i Luhanjska narodna republika.

Ispovijest najpoznatijeg ruskog dragovoljca

U prve borbe ruski dragovoljci su krenuli sredinom studenog.

“Sa ‘srpskom metodom’ napada prvi put smo se upoznali 14. studenog. Grupa od dvadeset boraca (uključujući tri Rusa) približila se selu Zakrsnica (Višegrad). Pronađeno šest muslimana. Sa udaljenosti od oko tri stotine metara  iz sela preko puta otvorili smo vatru iz tri mitraljeza. Dvojica muslimana su ubijena. Jednog od njih je upucao Aco snajperista. Neprijateljski borci su brzo odgovorili iz kuće automatskom vatrom. Nisu prekinuli vatru ni nakon što su kuću pogodile četiri granate. Srbi nisu imali gubitaka. Ali umjesto da siđu niz planinu i zauzmu selo, Srbi su se, vrlo zadovoljni vratili”, opisao je Igor Girkin svoju prvu bitku u BiH u ispovijesti koje je poslao ruskim medijima, dio koje prenosi Istraga.ba.

“Kada smo stigli u Bosnu, uopće nismo očekivali da ćemo primati plaće. Ipak, primali smo 100-150 njemačkih maraka mjesečno. Kozaci su unaprijed dogovorili 350 maraka”, piše Girkin koji je opisao ratne zločine nad Bošnjacima u Višegradu:

RS obilježava Dan ruskih dragovoljaca

“Ta Bobanova ‘Interventna četa’ bori kako bi opljačkala zarobljene stanove i nevoljko se izlaže mecima”, napisao je  misleći na Bobana Inđića, zapovjednika Interventne čete u Višegradskoj brigadi Vojske Republike Srpske kojem se sudi za ratne zločine u Višegradu, a sa kojim se Girkin i fotografirao.

Foto: Istraga.ba

Svake godine, 12. travnja, u Višegradu se obilježava “Dan ruskih dobrovoljaca” i odaje počast kod spomen ploče na kojoj su ispisana imena 37 poginulih Rusa.

Izvor: Dnevno.hr/Foto: Istraga.ba

Izvorni autor: S.V./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.