Najmoćnije zemlje svijeta danas će objaviti važnu odluku o ruskoj nafti, fantomska flota sve brojnija

23.11.2022. 10:15:00

Zemlje članice skupine G7 u srijedu bi trebale objaviti gornju granicu cijene ruske sirove nafte

Zemlje članice skupine G7 u srijedu bi trebale objaviti gornju granicu cijene ruske sirove nafte, prenosi dobro informirani Politico.eu.

Ideja je američka, nakon što je EU još proljetos donijela odluku o prestanku uvoza ruske nafte koja bi trebala stupiti na snagu 5. prosinca (u veljači stupa na snagu zabrana uvoza derivata).

SAD je isprva razmatrao opciju da se gornja granica cijene definira na oko 40 dolara, ali ubrzo je od toga odustao jer se pojavila bojazan da bi nakon toga Rusija mogla prekinuti opskrbu svjetskih tržišta što bi izazvalo rast cijena crnog zlata.

Posljednje su informacije govorile da bi cijena mogla biti oko 60 dolara, što odgovara razini na kojoj je planiran ruski proračun. U međuvremenu je OPEC+ najavio smanjenje dnevne proizvodnje.

Kako se približava 5. prosinca, javlja grčki Ekathimerini na mrežnim stranicama, sve veći broj tankera koji su plovili pod zastavama Cipra i Malte napušta registre tih država.

Od početka listopada, piše dnevni list, ciparski je registar izgubio 21 posto upisanih brodova, a malteški 67 plovila.

Može se zaključiti da su ti brodovi sada registrirani u zemljama koje ne provode europske i američke sankcije.

Ekathimerini navodi da su glavni kupci NR Kina, Turska i Indija. Prva i treća su veliki kupci ruske nafte koja se prodaje po sniženim cijenama, a Turska održava dobre odnose s Rusijom i također koristi trenutak da napuni skladišta jeftinijom naftom.

Gornja granica cijene zamišljena je kao sredstvo koje onemogućava brodarskim tvrtkama i osiguravateljima da transportiraju rusku naftu koja bi se prodavala po višoj cijeni.

Glavna je prepreka izbjegavanju sankcija osiguranje tereta i broda koje se u najvećoj mjeri radi u Londonu koji provodi sankcije protiv Rusije.

Kako smo već pisali, tijekom ljeta nastala je fantomska flota brodova za koje je jasno da će pokušati kršiti sankcije na više načina: pretovarom nafte na pučini, lažiranjem dokumentacije i slično.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Željko Trkanjec

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.