NAJPOZNATIJEM ‘MAMBI’ MILOŠEVIĆ UCIJENIO GLAVU! Nindža: ‘U diverzije sam nosio nunčake, noževe i koji šuriken’

23.02.2023. 17:30:00

Najeksponiraniji bivši pripadnik 1. bojne i predsjednik Udruge “Crne mambe” Ivica Šafarić, od rata na ovamo dao je brojne intervjue, a o njemu su snimljeni i deseci video priloga. Ipak, Šafarić koji je u ratu dobio nadimak Nindža, a pod kojim ga i danas većina poznaje, u svakom svom izlaganju donosi nove, vrlo zanimljive detalje proživljene tijekom Domovinskog rata.

Tako je bilo i prilikom intervjua kojeg je s njim u svom najnovijem podcastu “Gdje si bi ’91.”odradio povjesničar Borna Marinić, a koji je odmah po objavi – pokazao ogroman interes.

U diverzijama naoružan kao Nindža

“Dobio sam informaciju od mame koja je pročitala da mi je je Milošević ucijenio glavu na nekih 50 000 maraka. Sad se šalim da Miloševića više nema pa i ta nagrada pada u vodu”, ispričao je Šafarić. 

U istoj je emisiji objasnio i kako je dobio ratni nadimak:

“Moji dečki, suborci, su me nazvali Ninđa zbog kape koju sam nosio u akcije. Često sam u diverzije nosio šuriken, nunčake i noževe, pa otud nadimak”.

Brojni su Nindžini ratni pothvati, od Novigrada, Petrinje, Dubrovnika… Ovaj mirni Podravac, za razliku od svojih suboraca, i dalje ne smatra da je to što je činio u ratu, nešto naročito. Iako pet puta ranjen, a posljedica jednog ranjavanja je i gubitak oka, Šafarić danas, kako sam tvrdi, funkcionira dobro, te tiho i u miru proživljava svoj civilni život.

Hladno ušao u vojarnu JNA i pred svima odnio jugoslavensku zastavu

Ulične borbe u Petrinji i neviđena hrabrost koju je ondje pokazao nešto su što se uvijek spomene kada se priča o bitci za taj grad. Suborci uvijek kao primjer ističu kako je preskočivši ogradu upao u vojarnu JNA punu vojnika te iz nje uzeo jugoslavensku zastavu. Jedan od posljednjih je koji su napustili Petrinju pri padu, a ratni put vodi ga u Novi Farkašić gdje s Mambama razvaljuje JNA u jednoj od najherojskijih bitaka Domovinskog rata. Nakon nje odbacuje sa suborcima neprijatelja još dalje od Kupe i tu biva teško ranjen od snajpera. Preživio je, oporavio se i vratio u postrojbu. U veljači 1993. sudjelovao je u epskoj obrani Novigrada u kojoj je mnogo njegovih suboraca izgubilo život. Među njima zamalo se našao i Nindža koji je ponovno teško ranjen i koji je tada ostao bez oka.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.