NAJSPEKTAKULARNIJI VIDEO IKAD: Gotovina, Rojs i Thompson! Ovo se ne propušta!

30.11.2019. 16:33:00

Središnjom svečanošću u Splitu u petak je obilježena 25. godišnjica operacije “Zima ’94” kojom su hrvatske snage u Livanjskom polju i na Dinari oslobodile 200 kilometara četvornih porazivši srpske snage, što je pomoglo u spašavanju bihaćke enklave i bilo najava za oslobodilačke akcije te konačnu pobjedu u “Oluji”, javlja 24sata.

Na kraju svečanosti 25. godišnjice vojne operacije ‘Zima-94’, cijela dvorana je, zajedno s umirovljenim generalom Gotovinom, Ćesić-Rojsom, ministrom Krstičevićem i ostalima zapjevali Thompsonovu uspješnicu – “Lijepa li si“. U toj akciji od 29. studenoga do 24. prosinca 1994., koju su združeno izveli Hrvatska vojska (HV) i Hrvatsko vijeće obrane (HVO), poginulo je 29 pripadnika hrvatskih snaga.

Predsjednica poslala video poruku

U govoru sudionicima svečanosti u Domu Hrvatske vojske “General bojnik Ivo Jelić” u Lori vrhovna zapovjednica Oružanih snaga i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda GrabarKitarović istaknula je preko videa da je operacija “Zima ’94” najavila preokret rata u BiH i početak kraja srpske agresije na BiH i Hrvatsku. “U 27 dana neprestanih borbi Hrvatske su snage ovladale područjem od 200 četvornih kilometara, osigurale Livanjsko polje i stvorile pretpostavke za daljnje napredovanje i konačne ‘olujne’ pobjede 1995.”, podsjetila je hrvatska predsjednica. Po njezinim riječima, operacija “Zima ’94” spasila je bihaćku enklavu, čiji je pad pred agresorskim napadima bio tek pitanje dana, te joj je omogućila predah od naleta srpskih snaga. “Tako je spriječena humanitarna katastrofa koja bi svojim razmjerima najvjerojatnije zasjenila i tragične događaje u Srebrenici”, rekla je Grabar-Kitarović. Dodala je kao je “neprijatelj uporno branio snove o Velikoj Srbiji koji su se pred naletima hrvatskih snaga urušavali”.

Zahvala braniteljima na nemjerljivom doprinosu u Domovinskom ratu

Ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević je istaknuo kako je operacija “Zima ’94” briljantno izvedena.

“Operacija “Zima ’94” bila je ključna za stvaranje preduvjeta za izvođenje završnih oslobodilačkih operacija i kamen temeljac hrvatske pobjede u Domovinskom ratu”, rekao je Krstičević. Ta je operacija bila najava najveće i najslavnije operacije u povijesti hrvatskog naroda (Oluja), a pod vodstvom prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i borbenim moralom naših suboraca “otkotrljali smo kamen velikosrpske bahatosti s hrvatskog puta na slobodu”, istaknuo je. “Ova operacija bila je uvod u sve ostale operacije – “Skok 1”, “Skok 2”, “Ljeto ’95′” i nakon svega “Oluja” i konačna pobjeda u Domovinskom ratu”, rekao je Krstičević, koji je u operaciji “Zima ’94” bio zapovjednik 4. gardijske brigade.

Operacija “Zima ’94” izvedena je u organizaciji Zbornog područja Split, čiji je zapovjednik bio general Ane Gotovina, koji je na svečanosti istaknuo kako je ta operacija bila jedna “u nizu operacija koja nas je odvela do kraja rata”. “Da bismo znali kuda idemo, ne smijemo zaboraviti odakle smo krenuli. Porazili smo agresora i oslobodili domovinu. Domovinski rat je temelj hrvatske državnosti – jamstvo samostalnosti, mira i sigurnosti u kojoj danas živimo”, poručio je general Gotovina.

‘U teškim uvjetima tenkovi su stigli do vrha Dinare…’

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov je istaknuo kako su hrvatske snage u operaciji “Zima ’94” ostvarile pobjedu u “surovim uvjetima Dinare”. Operacija “Zima ’94” zaslužuje da se još bolje prouči i u našim vojnim školama i u vojnim školama naših savezničkih i prijateljskih zemalja, rekao je Šundov i podsjetio kako su u teškim uvjetima tenkovi stigli do vrhova Dinare, probijeni su putovi kroz snijeg i šumu, na vrijeme je dovožena hrana, organizirana je liječnička skrb te “bolnica na  Dinari”.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i splitski gradonačelnik  Andro Krstulović Opara istaknuli su u govoru kako je operacijom “Zima ’94” postavljen bedem koji je spriječio napredovanje agresora prema Dalmaciji i jugu Hrvatske.

U sklopu 25. godišnjice operacije “Zima ’94” u Dračevcu u Splitu održana je svečanost na kojoj su novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne “Pauci” Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske uručene crvene beretke.

Crvene beretke 61 mladom pripadniku 3. mehanizirane bojne “Pauci” uručili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, direktor Glavnog stožera viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul i dopredsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Miljenko Modrić.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Jakov Prkic / CROPIX

Izvorni autor: 24sata

Autor: