NAKON 30 GODINA ISPRAVLJENA NEPRAVDA! Raspetljan slučaj stranog dragovoljca čije je tijelo isplivalo u BiH

12.11.2021. 18:31:00

Za manje od dva mjeseca nakon objave o nevjerojatnom slučaju prvog poginulog stranca, Nizozemca Erwina Cornelisa van der Masta, procedura oko rješavanja statusa poginulog i službeno je pokrenuta!

Ministar branitelja Tomo Medved osobno je pokrenuo pravne mehanizme za rješavanje Mastovog slučaja. U ime Udruge stranih dragovoljaca (USDDR-a) ministru je problem na službenom sastanku iznio Raymond van der Linden. Tom prilikom mu je predao sve fizičke dokaze prema kojima se nepobitno može zaključiti da je Erwin van der Mast bio pripadnik Tigrova, te da je junački poginuo u protuoklopnoj borbi 16. rujna 1991, nakon čega je njegovo tijelo rijeka Sava izbacila na teritorij BiH gdje i danas leži pokopan.

Foto: Tomislav Šulj
Raspetljao se misterij oko prvog stranog dragovoljca

Podsjetimo,  Erwin Cornelis van der Mast je, pretpostavlja se, bio prvi strani dragovoljac koji je poginuo u Domovinskom ratu, a koji uopće nije zaveden kao hrvatski branitelj, niti je sve do nedavno bio na popisu poginulih. Samo upornošću povjesničara Tomislava Šulja i Raymonda van der Lindena (također nizozemskog dragovoljca), priča o Erwinu van der Mastu se potpuno raspetljala…

Ovaj nizozemski heroj s Tigrovima je bio interventno upućen na bojišnicu kod Nove Gradiške, gdje je sudjelovao u zaustavljanju napada velike oklopne sile na selo Nova Varoš. Mast je tada poginuo u direktnoj borbi s tenkovima koji su nadirali, a njegovo tijelo završilo je u rijeci Savi, te je izvađeno na suprotnoj strani rijeke, kod Bosanske Gradiške. Tamo je i ostao pokopan pod drvenim spomen obilježjem pod kakvim se pokapaju vjernici muslimanske vjeroispovijesti.

Ministru predočeni dokazi, on hitno reagirao

“Ministru sam predočio sve dokaze o Erwinovom aktivnom djelovanju u 1. brigadi ZNG-a “Tigrovi” i o njegovoj pogibiji, koje sam pribavio uz pomoć povjesničara Tomislava Šulja, djelatnika Hrvatskog Memorijalno Dokumentacijskog Centra Domovinskog Rata. Predao sam mu i dokumentirane izjave, odnosno svjedočenja tri Mastova suborca iz Izviđačko diverzantske satnije pod zapovijedanjem Ante Gotovine, o okolnostima Nizozemčeve pogibije”, kaže Raymond van der Linden.

Ray dodaje i kako je ministar s velikim zanimanjem proučio dokaze te je odmah reagirao, kontaktiravši nadležne službe i institucije. Između ostalih, angažirao je gospodina Vladimira Bergmana, ravnatelja Uprave za pravne i stambene poslove, te gospođu Ivonu Paltrinieri, ravnateljicu Uprave za zatočene i za nestale pri Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Foto: Screenshoz
Ray: “Nadam se da će obitelj pronaći mir”

“Ministar je nadležnoj službi dao zadatak da stupi u kontakt sa nadležnim institucijama u  BiH, kako bi se temeljem međudržavnog sporazuma lociralo Mastovo tijelo (leži u Bosanskoj Gradišci), te da se pokrene postupak za ekshumaciju i povratak tijela u Hrvatsku. Ministarstvo sad raspolaže svim relevantnim podacima o okolnostima Mastove pogibije; koji točno kronološki slijede njegov dolazak iz Nizozemske i prate ga sve do pogibije 16. rujna 1991. kod Nove Varoši. Temeljem dokumenata ondašnjeg SUP-a BIH, kao i medijski izvješća iz tog vremena, pouzdano se zna da je Mast pokopan na groblju u Bosanskoj Gradišci. Iz tog razloga aktivno radim na dobivanju punomoći za zastupanje obitelji od pokojnog Erwina. kao i na tome da od njegovog brata uzmemo DNA uzorak, neophodan za konačnu identifikaciju. Ministar je dao zadaću da se provjere evidencije MUP-a RH i MORH-a, kako bi se pokrenuo postupak priznavanje statusa Hrvatskog Branitelja za Erwina van der Masta.

Ray kaže da se nada kako će Erwinov slučaj biti riješen, da će obitelj dobiti mir i pravo na ponos, kojeg zaslužuje. Također se nada se da će biti pozvani u Hrvatsku na posljednji ispraćaj njegovih ostataka, kao i na dodjelu zasluženog odlikovanja:

“Uvjeren sam, da će ministar hrvatskih branitelja Tomislav Medved učiniti sve što je potrebno da se ovaj slučaj čim prije riješi, i da će osobno intervenirati ako slučajno dođe do nekakvog birokratskog zastoja. Ujedno mu u ime Mastove obitelji, Udruge stranih dragovoljaca Domovinskog rata, kao i u svoje osobno ime zahvaljujem na osobnom angažmanu da se riješi nepravedno zaboravljeni, PRVI poginuli Strani dragovoljac Domovinskog rata” kaže za kraj Raymond van der Linden.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Raymond van der Linden

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.