Nakon problema u SAD-u, cjepivo Johnson&Johnson ne dolazi ni u Europu: 'Proaktivno odgađamo početak cijepljenja'

13.04.2021. 17:18:00

Američke državne zdravstvene agencije preporučile su da se pauzira cijepljenje cjepivom Johnson&Johnsona nakon što je šest osoba razvilo rijetku pojavu krvnih ugrušaka. Johnson&Johnson je objavio pak da odgađa distribuciju cjepiva u Europu

Američki centar za kontrolu i prevenciju zaraze trebao bi na tu temu održati i savjetodavni sastanak.

Svih šestero cijepljenih s nuspojavama su žene stare između 18 i 48 godina, a simptomi su se pojavili šest do 13 dana nakon cijepljenja.

U svim slučajevima je došlo do cerebralne venske sinusne tromboze (CVST) i trombocitopenije (manjak krvnih pločica - trombocita).

CDC i FDA navode kako je takav ishod nakon cijepljenja ekstremno rijedak.

Johnson&Johnson kaže da blisko surađuje s regulatorima te da nije uspostavljena jasna uzročno-posljedična veza između spomenutih pojava i cjepiva.

Jedna je žena umrla, a druga je u teškom stanju hospitalizirana u Nebraski, objavio je New York Times.

Gotovo sedam milijuna ljudi u Sjedinjenim Državama dosad je primilo cjepivo Johnson&Johnson, a devet milijuna doza izvezeno je u druge zemlje, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju zaraze (CDC).

Američka Agencija za hranu i lijekove, Johnson & Johnson i Centar za prevenciju i kontrolu bolesti za sada nisu odgovorili na Reutersov upit.

Podsjetimo, Europska agencija za lijekove (EMA) već razmatra izvješća o problemu krvnih ugrušaka nakon cijepljenja cjepivom Johnson&Johnson.

Farmaceutska tvrtka Johnson&Johnson počela je u ponedjeljak s isporukom cjepiva Europskoj uniji i do kraja lipnja trebala bi isporučiti od 50 do 55 milijuna doza. Hrvatska je rezervirala 900.000 doza tog cjepiva. Prve doze cjepiva Johnson&Johnson dolaze u Hrvatsku u srijedu 14. travnja. Stiže prvih 7150 doza tog cjepiva.

Johnson&Johnson odgađa distribuciju cjepiva u Europu

Nakon preporuka američkih agencija oglasio se i Johnson&Johnson, kazavši da su donijeli odluku da odgode distribuciju cjepiva u Europi, piše Business Insider.

'Analizirali smo ove slučajeve s europskih zdravstvenim vlastima. Donijeli smo odluku da prokativno odgodimo distribuciju našeg cjepiva u Europi', poručili su iz tvrtke.

Izvor: tportal.hr/Foto: EPA / Autor: Szilard Koszticsak

Izvorni autor: M. Šu./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.