'Nakon sedam tjedana rasta, 10 dana imamo stagnaciju i to je ohrabrujuće, ne za opuštanje'

22.04.2021. 13:03:00

Premijer je na početku sjednice Vlade apelirao na građane da se cijepe istaknuvši kako više ne postoji problem s količinom cjepiva. Naglasio je kako i dalje imamo velik broj preminulih, zbog čega je i dalje nužan oprez

Nakon sedam tjedana rasta, već 10 dana bilježimo određenu stagnaciju, što je ohrabrujući znak, ali nikako za opuštanje. To je razlog da se svi zajedno nastavimo još više pridržavati mjera. U posljednjih sedam dana imali smo 15.408 potvrđenih slučajeva, što je svega 1,8 posto više nego u prethodnih sedam dana i značajno je manje od prošlo tjednog porasta od 29 posto, poručio je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković govoreći o epidemiološkoj situaciji. 

POGLEDAJTE VIDEO: Sjednica Vlade

Nažalost, dodao je, broj preminulih je i dalje velik.

- I to nas sve poziva na oprez i odgovornost. To je posebno važno sada kada očekujemo veće količine Pfizerovog cjepiva, čak 1, milijuna doza više nego smo trebali dobiti u drugom tromjesečju, a na taj način kompenzirat ćemo kašnjenja u isporuci cjepiva AstraZenece - rekao je i apelirao na građane da se cijepe. 

- Posebno pozivam naše sugrađane starije životne dobi da se prijave, a mlađe da im u tome pomognu, ako je nemaju pristup internetu, jer platforma omogućuje da prijavite druge članove svoje obitelji. Treba znati da čak 77% od svih osoba koje su preminule od COVID-19 od početka pandemije u Hrvatskoj imalo je više od 70 godina, a 93% više od 60 godina. Zato je ključno da se što više osoba starije životne dobi cijepe jer su one najugroženije, a cijepljenjem se štite od najtežih oblika bolesti - poručio je.

Obljetnica u Jasenovcu: 'Naša je dužnost da iz tog mračnog razdoblja izvučemo pouke'

Osvrnuo se i na obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac, gdje je jutros bio.

- Naša je dužnost da ne prepustimo zaboravu i osudimo ove strašne zločine koji su prije osam desetljeća počinjeni na hrvatskom tlu.
A počinjeni su uime patvorenog poimanja domoljublja, koje se nikad ne zasniva na mržnji prema drugome, nego na ljubavi za svoje.
Stoga je naša trajna zadaća da razvijamo društvo u kojemu ljubav za domovinom ne može biti u suprotnosti s tolerancijom prema drugima i drugačijima, naprotiv. Naša je dužnost da iz tog mračnog razdoblja hrvatske povijesti izvučemo pouke kako bismo mladim generacijama usadili istinsko domoljublje i plemenite demokratske vrijednosti, koji su bili nit vodilja hrvatskom narodu u uspostavi samostalne, suverene i demokratske države, kao i u obrambenom Domovinskom ratu - poručio je.

Zahvaljujući tom iskrenom domoljublju, demokratskim vrijednostima i poštovanju ljudskih i manjinskih prava, dodao je, Hrvatska je danas članica Europske unije.

- I s pravom se možemo ponositi time što predstavnici manjina danas imaju svoje predstavnike u Saboru i što su dio parlamentarne većine. To je zalog za izgradnju bolje i otvorenije Hrvatske, koja je domovina svim svojim državljanima, neovisno o njihovom podrijetlu. To je najbolji put za zacjeljivanje rana iz prošlosti i za izgradnju bolje budućnosti za mlađe naraštaje, kako se greške iz prošlosti nikada više ne bi mogle ponoviti - poručio je. 

'Prosječna plaća prvi put više od 7000 kuna'

Govoreći o gospodarstvu, istaknuo je kako posebno veseli podatak Državnog zavoda za statistiku da je u veljači prvi put prosječna neto plaća u Hrvatskoj bila viša od 7000 kuna. 

- Tome je značajno pridonijela naša porezna reforma, kao i snažne mjere koje smo donijeli za očuvanje radnih mjesta u okolnostima pandemije i zahvaljujući kojima je broj zaposlenih koncem ožujka bio veći za 17.000 nego godinu dana ranije. Dakle, broj zaposlenih je porastao unatoč pandemiji, a prosječna neto plaća je porasla za 1396 kuna u odnosu na listopad 2016. Usporedbe radi, prosječna plaća je od siječnja 2012. do siječnja 2016. porasla za 183 kune, odnosno sedam puta manje - istaknuo je. 

Citiranje Judite

A povodom Dana hrvatske knjige u čast oca hrvatske književnosti Marka Marulića koji je prvi umjetnički ep spjevao na hrvatskome jeziku citirao je dio njegove Judite. 

- U čast velikom Maruliću podsjetit ćemo se završnih stihova njegove slavne Judite koji su kroz stoljeća bili nadahnuće brojnim hrvatskim književnicima: "Komu poklon diju, Bogu, spasu momu, jere konac viju počitanju tomu. Juditi u komu slava će bit dokol  svítu zemaljskomu počne gorit okol.  Ako li daj dotol dokla zemlja ova bude na karte sfolj slovínjska čtit slova. Trudna toga plova ovdì jidra kala plavca moja nova. Bogu budi hvala ki nebesa skova i svaka ostala. Amen" - pročitao je premijer.

Izvor: 24sata/ Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Izvorni autor: Nikol Zagorac/24sata

Autor: