Nakon škola, uvodi se i testiranje u vrtićima? ‘Svi su na izmaku snaga, stanje je gotovo ratno...‘

28.01.2022. 10:55:00

Mislim da bi to bilo besmisleno. Treba naći mjeru koja će što manje frustrirati roditelje, kaže Vesna Rusijan 

Iako zasad nije u planu mjerom testiranja obuhvatiti i djecu u vrtićima, u Ministarstvu i tu opciju ostavljaju otvorenom. Nakon što vide efekte mjere u školama, razmotrit će, kažu, daljnje aktivnosti. Ministar Radovan Fuchs objašnjava kako je akcija s nabavom i distribucijom testova za školsku djecu prilično opsežan pothvat, a s druge strane, s malom je djecom ipak kompliciranije uzimanje uzoraka.

- Hajmo vidjeti hoće li ovo što smo osmislili donijeti rezultate, pa ćemo vidjeti dalje - rekao je Fuchs.

Ravnatelji dječjih vrtića skloniji su da se djecu ne testira i taj korak u startu smatraju besmislenim.

- To je delikatno pitanje. Roditelji su izbezumljeni od silnih samoizolacija, kao i zaposlenici vrtića. Mnoge su vrtićke grupe bile i dva puta u samoizolaciji. Roditelji su na izmaku snaga i da još moraju testirati djecu, to bi bilo kontraproduktivno i ne bi dalo posebne rezultate. Mislim da bi to bilo besmisleno, treba naći mjeru koja će što manje frustrirati roditelje - kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Pazin, Vesna Rusijan.

Česta bolovanja

Ravnateljica Dječjeg vrtića Hvar, Sanja Ćurin, također ne vidi smisao u testiranju vrtićke djece.

- Nikako, apsolutno ne. Roditelji će reći ono što žele reći. Netko će testirati djecu, netko neće, jednako kao što je bilo i s mjerenjem temperature. Roditelji su govorili napamet brojke i sve to nema smisla - smatra ravnateljica.
  • U Sindikatu radnika u predškolskom odgoju ne žele se očitovati o toj temi jer ona, kažu, ne ulazi u nadležnost sindikata. Ipak, predsjednica Sindikata, Iskra Vostrel Prpić, upozorava na alarmantne probleme djelatnika u vrtićima u doba covida.

    - Nemamo odgajatelja, ljudi padaju s nogu, na izmaku su snaga. Pedijatri daju ispričnice za djecu bez da su ih pregledali i tu je velik prostor za manipulaciju pri izricanju mjera samoizolacija. Epidemiolozi su u jednom od vrtića otkrili da je u vrtićkoj skupini dijete koje je prije pet dana dobilo potvrđeni PCR test. Dakle, događaju se slučajevi da roditelji dovode pozitivnu djecu. Ne možemo osuditi roditelje, ali sve ovo je domino-efekt - ističe Iskra Vostrel Prpić.

    Napominje kako najveću pomutnju u vrtićima stvaraju česta bolovanja zbog širenja zaraze, a događa se da se dijete vrati iz samoizolacije prije nego što se vrate odgojitelji pod istom mjerom.

    Manje kontakata

    - Stanje je gotovo ratno, traje dvije godine, a od listopada nam se pogoršava situacija s pobolom - tvrdi Iskra Vostrel Prpić.

    Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb i pedijatar intenzivist, smatra da u ovom trenu nema potrebe testirati vrtićku djecu. Za početak, treba vidjeti kako mjera funkcionira s većom djecom.

    - Ne smatram da je uzimanje brisa stresno za djecu. No, vrtićka djeca imaju manje kontakata i uglavnom su unutar grupe, koje su u pravilu nešto manje od školskih, pogotovo kada je riječ o jaslicama. Od malene djece ne očekujemo druženja i šire kontakte poput onih što imaju školarci tako da oni sigurno nisu širitelji epidemije - kaže Novak te dodaje da uskoro, ako ne bude novih varijanti, možemo očekivati pad broja novooboljelih.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Mirela Lilek i Ivana Krnić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.