Nakon Zagreba, mladi najviše kupuju nekretnine u Slavoniji

14.02.2022. 19:10:00

Osijek, Vinkovci i Đakovo najpoželjnije su destinacije na istoku Hrvatske

Dok je, s jedne strane, Slavonija sinonim prostora Hrvatske s kojeg se učestalo iseljava, ona je, s druge strane, i vrlo privlačna mladim parovima, koji u tom kraju žele zasnovati obitelj i stvoriti si dom. Svaka peta kuća, ili stan, kupljena prošle godine u Hrvatskoj uz subvenciju Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, koje subvencionira mjesečnu ratu kredita, bila je u jednoj od pet slavonskih županija. Ako se izuzme Zagreb i zagrebački prsten, pojedinačno najviše je takvih subvencija realizirano u Osječko-baranjskoj županiji. Kada je riječ o gradovima, Osijek, Vinkovci i Đakovo mladima su najpoželjnije sredine.



Novi krug


Ministarstvo uskoro počinje novi krug prijava za tzv. APN-ove subvencionirane stambene kredite za mlade za kupnju stana ili kuće te gradnju kuće. Javni poziv za dostavu ponuda zainteresiranih kreditnih institucija (banaka) vezanih uz visinu kamatnih stopa, što je ujedno i prvi korak prema raspisu novog javnog poziva za građane, planiran je za 16. veljače, a objava odabranih kreditnih institucija na stranicama Ministarstva i APN-a odmah početkom ožujka.

Objava oglasa za subvencioniranje stambenih kredita planirana je za 9. ožujka, od tog trenutka građani će moći kreditnim institucijama podnositi zahtjeve (dakle već trebaju znati na koju nekretninu ciljaju), a njihova predaja APN-u planirana je od 21. ožujka. Poziv će biti otvoren sve do utroška sredstava predviđenih za subvencioniranje, što u 2022. godini iznosi 50 milijuna kuna. Osobe koje žele u kupnju doma uz pomoć APN-a moraju biti punoljetne, ali u trenutku podnošenja zahtjeva ne smiju imati više od 45 godina, u vlasništvu ne smiju imati useljivu nekretninu ili takvu nekretninu koju planiraju prodati u iduće dvije godine od sklapanja ugovora s APN-om. To vrijedi za korisnika i njegova bračna, izvanbračna, formalna i neformalna životna partnera s kojim ulazi u kredit. Država, dakle, subvencionira dio rate kredita, iznos subvencije određuje se prema stupnju razvijenosti grada i općine gdje se realizira kupnja, i u rasponu je od 30 do 51 posto. Za Osijek, koji je u VII. skupini (VIII. je najrazvijenija, pa je i subvencija najniža) subvencionira se 33 posto mjesečne rate ili anuiteta. U Dražu, Drenju ili pak Babinoj Gredi, koji su u prvoj skupini, subvencionira se 51 posto rate kredita.

Stupanj razvijenosti


Od 2017. godine do prve je nekretnine na ovaj način u Hrvatskoj došlo više od 22.000 ljudi. U slavonskim županijama realizirana je kupnja 4408 nekretnina. Najviše, gotovo polovina (2048), u Osječko-baranjskoj županiji, slijede Vukovarsko-srijemska (815) i Brodsko-posavska (776), potom Virovitičko-podravska (400) i Požeško-slavonska županija (369). Godina 2020. bila je ona u kojoj je u Slavoniji realizirano najviše kredita. Prošle godine u Osječko-baranjskoj županiji odobreno je 378 zahtjeva, 188 bilo ih je za kupnju kuće, 137 stana, a 53 subvencije odnosile su se na gradnju kuće.

Više od toga broja realiziranih subvencija bilo je samo u Zagrebu (1347) i Zagrebačkoj županiji (406), a uz bok Osječko-baranjskoj županiji je Splitsko-dalmatinska s 366 realiziranih zahtjeva. Pri vrhu tablice je i Vukovarsko-srijemska županija s 93 kupnje kuće, 48 stana i 42 gradnje kuće. Najpoželjniji grad ondje su Vinkovci, gdje je odobrena trećina kredita u toj županiji, ukupno 69. Vinkovci su u VI. skupini, što znači da država plaća 36 posto mjesečnog obroka ili anuiteta. Slijede Županja (28), Vukovar (24) i Otok s osam subvencija uz iznosu od 48 posto mjesečne rate/anuiteta. U Babinoj Gredi, za koju je subvencija najveća, 51 posto, realizirane su četiri kupnje. Ukupno je 25 mjesta u toj županiji s realiziranom kupnjom. U Osječko-baranjskoj županiji ukupno je 28 mjesta, najviše u Osijeku, gdje je lani bilo 200 kupnji. Polovina subvencija ondje je bila za kupnju stana, a samo 19 za gradnju. Slijedi Đakovo s 41 subvencijom, potom Našice sa 24, a u vrhu je i Čepin s 14 nekretnina. Najveći broj mjesta u toj županiji je u II. skupini razvijenosti, što znači da se odobrava 48 posto subvencije mjesečnog zaduženja. Država je za subvencije u Osječko-baranjskoj županiji prošle godine izdvojila ukupno 4,3 milijuna kuna.



 
PRODUŽENJE SUBVENCIJE ZBOG DJECE
Državna subvencija, koja traje pet godina, može se produžiti za jednu godinu po svakom djetetu, članu kućanstva, koje nema navršenih 18 godina u trenutku podnošenja zahtjeva te za dodatne dvije godine za svako dijete rođeno (ili posvojeno) za trajanja subvencije. Drugim riječima, mladi par koji potpiše subvenciju ove godine te u idućih pet godina dobije dvoje djece može rastegnuti rok subvencije na devet godina. I tu su se Slavonci iskazali - korisnici kredita “ponovili” su se, do sada, za 1204 djece.

Izvor: glas.slavonije.hr/Foto: Andrea Ilakovac

Izvorni autor: Dario Kuštro

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.