NAMJERAVAJU LI ISTO NAŠI STOŽERAŠI? Francuski premijer najavio covid-potvrde samo za cijepljene

18.12.2021. 12:48:00

Francuski premijer Jean Castex najavio je nove mjere protiv covida-19 te izjavio da će francuska vlada nastojati transformirati covid-potvrdu u potvrdu o cijepljenju.

“Samo će se cijepljenje uzeti u obzir”, rekao je Castex, kako je prenio francuski The Local.

Taj bi prijedlog, o kojem će u siječnju raspravljati zastupnici, morao odobriti francuski parlament. To bi značilo da se dokaz o preboljenju kao i negativni rezultati covid testa više neće prihvaćati kao sredstvo za pristup javnim mjestima kao što su kafići, restorani, kina i teretane.

No, o sličnoj mjeri kao mogućnosti, ali i o mjeri obveznog cijepljenja, ranije su govorili i visoki hrvatski dužnosnici, članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite i Vlade, pa i sam premijer Andrej Plenković.

Još početkom studenog šef Stožera, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović, izjavio je da će, ukoliko ne dođe do poboljšanja situacije s brojkama covida-19, od 4. siječnja biti uvedene covid potvrde koje će moći dobiti samo one osobe koje su cijepljene ili su preboljele covid-19, odnosno više ih ne bi dobivali oni koji su se testirali.

“Taj razmak je ostavljen jer je to dovoljno vremena za sve one koji se nisu cijepili da se stignu cijepiti do početka sljedeće godine”, kazao je tada Božinović.

Početkom ovog mjeseca točnije 2. prosinca, na pitanje je li Vlada odustala ili još uvijek stoji pri najavi da bi se od 4. siječnja mogli ukinuti testovi, odnosno da bi covid potvrde mogli posjedovati samo oni koji su se cijepili ili preboljeli, premijer je poručio kako on uopće ne zna odakle ta najava. Novinari su ga uputili da je to prije nekoliko tjedana rečeno na Stožeru, odnosno da je to konkretno rekao Davor Božinović.

“Ne znam što su mislili s time, nema veze taj datum s ičim”, rekao je Plenković.

Na pitanje znači li to da do daljnjeg covid potvrde mogu dobiti i oni koji će imati negativan test, premijer je odgovorio potvrdno.

Plenković je također rekao kako nije pobornik obveznog cijepljenja – o čemu se tada počelo govoriti i na razini Europske unije – te da smatra kako to nije potrebno.

“No, nitko od nas ne zna koliko će covid trajati, možda je ta ideja u tom kontekstu izrečena. Nama nije prezentirana”, komentirao je premijer izjavu iz EU-a o razmišljanju uvođenja obveznog cijepljenja.

Ministra zdravstva Vilija Beroša novinari su također pitali o najavi da će od 4. siječnja za covid potvrdu biti potrebno cijepiti se ili preboljeti covid-19, odnosno da testiranje više neće vrijediti, na što je on kazao kako su to rekli ranije u kontekstu velikog broja zaraženih u cijelom svijetu.

“Mogu reći da je to bilo možda malo i ishitreno, ali s najboljom namjerom. U ovom trenutku povoljne epidemiološke situacije ne razmišljamo o tome”, rekao je tada Beroš.

Dan kasnije, Beroš je govorio o mogućnosti uvođenja obveznog cijepljenja.

“Nitko ne zna što nas čeka, ne mogu reći da nikad nećemo razmišljati o uvođenju obveznog cijepljenja. Nikad nismo posegnuli za tim alatom jer on naprosto nije dobar, uzrokuje daljnje podjele, otpore”, rekao je tada ministar zdravstva.

Izvor: Paraf.hr/PDN/Foto:paraf

Izvorni autor: Paraf.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.