Namješteni napad na Milanovića dokazuje, HDZ ordinira kao ideološka nad-komisija braniteljskih udruga

11.11.2021. 16:10:00

Kako su se tri veteranske udruge uključile u sukob dvojice dužnosnika, Milanovića i Banožića

Kad god HDZ-u, nacionalno ili lokalno, zatreba da im se podupru leđa autoritetom navodne riječi ''hrvatskih branitelja'', priopćenja podrške iz ratnih udruga počinju frcati kao šišarke u šumskom požaru. Isto je uvijek pa se po špranci ponovilo i sada.

Iz Karlovca nam stiže predstava lokalnog kazališta lutaka. Tajnik karlovačkog HDZ-a, stanoviti Tihomir Mamić, uputio je čelnicima karlovačkih braniteljskih udruga gotov tekst priopćenja tražeći da ga pošalju javnosti u svoje ime. Oni su pokazali poslušnost i proslijedili ga lokalnim medijima.

priopćenju koje je sasvim nedvojbeno sastavljeno u HDZ-u – a koje glumi da je nastalo spontanim porivom Udruge pripadnika 129. brigade HV-a Karlovac, Udruge karlovačkih ratnih veterana 2. gardijske brigade te karlovačkih Tigrova – potpisnici žestoko napadaju predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića i staju uz Marija Banožića.

Time su se tri veteranske udruge uključile u sukob dvojice dužnosnika koji se vuče već tjednima i zbog koga su jučer održane sjednice Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost. Priopćenje je, dakako, svrstalo branitelje na stranu HDZ-ovog ministra obrane. No netko nije bio dovoljno inteligentan da mail s naputkom iz HDZ-a izostavi iz korespondencije s medijima pa su urednici dobili na stol i jedno i drugo. Da se to desilo u nekoj drugoj zemlji, smijali bismo se pacerima kao ludi. Ovako – uopće nije ni zabavno ni smiješno.

Namještaljka iz grada na četiri rijeke

Jer, ova sasvim slučajno raskrinkana namještaljka iz grada na četiri rijeke sasvim jasno demaskira nekoliko stvari koje, doduše, nisu ništa novo, ali ne događa se često da nam se za njih otkriju ovako zorni dokazi. Prvo, HDZ smatra svojim prirodnim pravom da ordinira kao ideološka nad-komisija braniteljskih udruga, ovo u Karlovcu samo je primjer, nikako iznimka.

Drugo, preko stranci odanih čelnika veteranskih organizacija, HDZ uvlači braniteljsku populaciju u dnevnopolitičke sporove ne pitajući ih ni žele li u njima sudjelovati, a kamoli koje bi eventualno bilo njihovo originalno mišljenje.

Treće, čelnici su podatni i bez prigovora postupaju na zapovijed iz političke stranke koju sada vodi Plenković kao što su prije toga postupali i na zviždaljku prethodnih stranačkih šefova gore i šefića kojekuda dolje. Nijansa je samo u tome što stranački vrh primarno radi, recimo, preko Josipa Đakića i njegovog političkog prezidija u Hvidri, a na nižim se razinama uključuje niža mreža.

Navodne riječi branitelja

Tako, kad god HDZ-u, nacionalno ili lokalno, zatreba da im se podupru leđa autoritetom navodne riječi ”hrvatskih branitelja”, priopćenja podrške iz ratnih udruga počinju frcati kao šišarke u šumskom požaru. Isto je uvijek pa se po špranci ponovilo i sada.

To objašnjava zašto je u široj javnosti stvoren neizbrisiv dojam da su čelnici braniteljskih udruga iz interesa politički srašteni s vladajućom strankom koja im se za vjernost odužuje laskanjem i financijski. Dovoljno je samo pogledati novi zakon o braniteljima ministra Tome Medveda u kome se prava branitelja dodatno proširuju do krajnjih nelogičnosti, a o čemu smo ovdje vrlo opširno pisali.

Otvorene karte

Utoliko je, otkako se sjećamo, posvema unikatan događaj da bi neka od udruga veterana Domovinskog rata – a u Hrvatskoj ih ima nevjerojatnih 1384 – javno iznijela bilo kakav stav o bilo kojem društvenom problemu ili događaju koji nije koherentan sa stavovima HDZ-a. U razna ideološka ili politički osjetljiva sporenja, vječno se, kao na dugme, uključuje set braniteljskih udruga, što bi bilo sasvim u redu da su mišljenja koja otamo dolaze autonomna i autentična, a ne skovana u radionici HDZ-a.

To, međutim, do sada još nismo gledali. Sreća da je KAportal objavio kako je došlo do te zgode da se karlovački veterani srčano zauzmu za ministra obrane, a protiv predsjednika države. Nikad nije zgorega da se na otvorenim kartama pokaže kako to ide.

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije Portala Dnevnih Novosti

Izvor: telegram.hr/Foto: telegram.hr

Izvorni autor: Sanja Modrić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.