Napad na Hrvate u Subotici: Srbijanska policija negira, Jandroković prozvao dužnosnike Srbije

07.08.2021. 19:50:00

U subotu 6. kolovoza Hrvatsko nacionalno vijeće objavilo je informaciju da je nekoliko dana ranije u Subotici izvršen fizički i verbalni napad na šestero Hrvata motiviran netrpeljivošću na nacionalnoj osnovi.

“Hrvatskom nacionalnom vijeću u Republici Srbiji (HNV) 4. kolovoza 2021. godine prijavljen je novi napad na pripadnike hrvatske zajednice u Republici Srbiji, ovoga puta u Subotici. Napad se dogodio 2. kolovoza 2021. godine u jutarnjim satima u subotičkom prigradskom naselju Aleksandrovo kada je nepoznati muškarac nasrnuo na Z. B. (51), stežući ga za vrat i bacajući ga na zemlju. Prethodno je napadač prišao automobilu sa zagrebačkim registracijama u kojem su se nalazili rođaci Z. B. od kojih su njih petero državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. Nepoznati napadač je, uz najgnjusnije uvrede na nacionalnoj osnovi, prvo nasrnuo na putnike u automobilu zagrebačkih registracija poručujući im kako će „poklati sve ustaše“ i psujući „majku ustašku“. Na upit Z. B. zbog čega to radi došlo je do fizičkoga napada na Z. B. koji je pretrpio lakše tjelesne ozlijede. Napadnuti Z. B. je nakon toga kontaktirao policiju koja je izašla na teren i napravila uviđaj, ali Z. B. nije dobio zapisnik s uviđaja.

HNV, pored toga što osuđuje ovakav brutalan napad na etničkoj osnovi, otvoreno staje u zaštitu pripadnika svoje zajednice. Ističemo kako je ovo još jedan u nizu napada koji se događaju spram pripadnika hrvatske manjine u Republici Srbiji, za koji vjerujemo da je prouzročen i kontinuiranim negativnim medijskim napisima o Hrvatima u srbijanskim medijima. Ovakav slučaj slikovito pokazuje u kakvim uvjetima pripadnici naše zajednice žive i čemu znaju biti izloženi.

Kao krovno tijelo hrvatskoga naroda u Republici Srbiji, od policije i tužilaštva očekujemo hitnu i primjerenu reakciju kako bi se žrtva i naš sunarodnjak zaštitili, ali i kako bi se pokazalo da je Republika Srbija sigurna država za njezine građane drugih nacionalnosti. Dodatno smo zabrinuti jer se napad dogodio u jednom multietničkom mjestu kao što je Subotica koja je i kulturni centar hrvatskoga naroda i hrvatskih institucija u Republici Srbiji. Iskazujemo nadu kako će ovaj slučaj konačno pokazati da institucije sustava mogu uraditi svoj posao na način kako to zakoni predviđaju i da će svaki daljnji antihrvatski ispad, prouzročen mržnjom, biti adekvatno sankcioniran. Tim više smatramo da su institucije sustava u obvezi primjereno reagirati jer su objektom nasilja ovoga puta bili i državljani Republike Hrvatske te bi se adekvatnim postupanjem spriječio i eventualni budući međunacionalni incident te dodatno narušavanje sveukupnih hrvatsko-srpskih odnosa.” – priopćilo je Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji.

Srbijanska policija negira

Srbijanska policija je pak opovrgnula ove navode tvrdeći da je sukob rezultat svađe oko parkinga.

Subotička policija navodi kako tvrdnje o ozljeđivanju Z.B.-a nisu točne i da se hrvatski državljani nisu žalili na fizički nasrtaj, prenosi gradski portal subotica.com.

“Odmah po prijavi, subotička policija je izašla na lice mjesta i obavila razgovor sa Z.B. koji je tom prilikom rekao da ga je jedan muškarac vrijeđao, psovao i uhvatio za vrat zbog nesporazuma oko parkiranja, ali nije spomenuo da su ozlijeđeni niti fizički napadnuti njegovi rođaci iz Hrvatske“, priopćila je policija.

Policajci su razgovarali sa šest osoba, članova obitelji Z.B-a, koji se “ni u jednom trenutku nisu žalili da je taj muškarac na njih fizički nasrnuo“.

Policija kaže da je za pola sata identificirala i pronašla prijavljenog 63-godišnjeg muškarca iz Subotice, s kojim je također obavljen razgovor, te je predmet dostavila tužiteljima.

“Policijska uprava Subotica je pozvala sve lokalne subjekte da se obrate ovoj ustanovi kako bi dobili točne i provjerene informacije, a da ne šire u javnosti netočne i neprovjerene jer na taj način štete dobrim međunacionalnim odnosima koji se tradicionalno njeguju u Subotici“, prenio je portal subotica.com.

Jandroković: Neka Srbija pogleda istini u oči

Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković u subotu je u Imotskom komentirao taj događaj. Na tendenciozno pitanje novinara je li uzrok takvoj netrpeljivosti odnos Hrvatske i Srbije u danima obilježavanja Oluje, Jandroković je kazao:

“Proslava Oluje u Hrvatskoj je dostojanstvena. Mi slavimo našu pobjedu u Domovinskom ratu, ne omalovažavajući nikoga. Imamo dobru suradnju s predstavnicima svih nacionalnih manjina, pa tako i sa srpskom manjinom, a retorika predsjednika Srbije i njihovih visokih dužnosnika je vjerojatno ta koja je uzrokovala i kod određenog dijela ljudi potrebu da na fizički ili verbalan način ugrožavaju predstavnike hrvatskog naroda. Mogu ponoviti: neka Srbija pogleda istini u oči, neka se suoči sa svojom odgovornošću za zbivanja iz 90-tih godina. To je preduvjet da bismo bolje surađivali, svi zajedno moramo gledati prema naprijed, nema nam koristi nikome od povratka u prošlost”, rekao je Jandroković.

Izvor: narod.hr/PDN/Foto: Getty Images, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Izvorni autor: narod.hr/hrt

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.