NAPETO NA SJEVERU Ruski avion ušao u švedski zračni prostor, oni odmah digli lovce: ‘Kako se usuđujete u ovakvoj situaciji!?‘ Ruski zrakoplov je nakratko narušio švedski zračni prostor, a zatim napustio to područje, uslikali su ga švedski borbeni zrakoplo

01.05.2022. 09:35:00

Ruski zrakoplov je nakratko narušio švedski zračni prostor, a zatim napustio to područje, uslikali su ga švedski borbeni zrakoplovi

U petak navečer ruski zrakoplov narušio je švedski zračni prostor južno od švedske regije Blekinge, nakon čega su poletjeli švedski borbeni zrakoplovi, locirali i fotografirali zrakoplov, navodi se u priopćenju švedskih oružanih snaga, kako prenosi švedska javna televizija SVT.

U petak navečer ruski vojni propelerac tipa AN-30 najprije je poletio istočno od Bornholma, danskog otoka u Baltičkom moru, a zatim ušao u zračni prostor Švedske. Kako navode švedske oružane snage, zrakoplov je kratko vrijeme bio u švedskom zračnom prostoru.

"Zrakoplov se nalazio istočno od Bornholma, a potom je krenuo prema švedskom teritoriju. Zrakoplov je nakratko narušio švedski zračni prostor, a zatim napustio to područje. Švedska snage pripravnosti za incidente pratile su cijeli proces i fotografirali incident", navodi se u priopćenju oružanih snaga Švedske.

Ministar obrane Peter Hultqvist također je komentirao incident. "Kršenje švedskog zračnog prostora krajnje je neprihvatljivo. To ćemo, naravno, diplomatski dati do znanja. Akcija je neprofesionalna i, s obzirom na cjelokupnu sigurnosnu situaciju, krajnje neprimjerena. Švedski suverenitet uvijek se mora poštivati", naveo je ministar u komentaru za SVT.

Početkom ožujka četiri ruska borbena zrakoplova narušila su zračni prostor Švedske, preletjevši iznad mora istočno od Gotlanda.

Ruski napad na Ukrajinu primorao je Švedsku i Finsku da razmotre svoje politike vojne neutralnosti kao najbolji način održavanja nacionalne sigurnosti, a obje će zemlje u idućim tjednima odlučiti o članstvu u Sjevernoatlantskom savezu. Zbog toga su iz Kremlja uputili oštre izjave u nekoliko navrata.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Jutarnji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.