Narančasti alarm za Jadran: Velik pad temperature, uz jaku kišu moguće su bujične poplave

17.09.2021. 08:15:00

NAGLI ULAZAK U JESEN

Prva epizoda obilnije kiše stiže u petak kada lokalno, osobito na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana te u gorju može pasti više od 70 litara kiše po četvornom metru

Nakon iznadprosječne topline te razmjerno dugog većinom sunčanog i suhog razdoblja u rujnu, naglo ulazimo u jesen i promjenjivo razdoblje u kojem može lokalno biti izraženih pljuskova i grmljavine uz obilnu kišu, osobito tijekom petka. 

Ponegdje će temperatura pasti i za desetak stuupnjeva niže od dosadašnjih, što će biti i primjerenije dobu godine. 

Ovu veliku promjenu vremena donosi frontalni poremećaj koji će se sa sjeverozapada preko Hrvatske premještati prema istoku, navodi DHMZ. Upravo zbog toga je za cijelu obalu upaljen i narančasti Meteoalarm.

Vlažan i nestabilan zrak koji dolazi u naše krajeve stiže u jugozapadnoj visinskoj struji, što znači da kiša ponegdje može biti prljava jer će s oblacima stići i veća količina prašine i pijeska iz Sahare.

Prva epizoda obilnije kiše stiže u petak kada lokalno, osobito na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana te u gorju može pasti više od 70 litara kiše po četvornom metru što može prouzročiti bujične, odnosno urbane poplave.

Tijekom dana će najviša temperatura biti od 20 do 25 Celzija u unutrašnjosti, a na Jadranu od 23 do 28 Celzija.

24sata
Foto: DHMZ

Subota će i dalje biti promjenjiva, no u nekim će krajevima biti uglavnom suho, najvjerojatnije u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, dok i dalje lokalno jačih pljuskova može biti na sjevernom Jadranu.

Sljedeća epizoda s čestom, a mjestimice na zapadu ponovno i obilnijom kišom, očekuje se u nedjelju.

Meteorolozi upozoravaju da je, s obzirom na relativno visoke temperature i zraka i mora s ovom promjenom vremena moguća pojava grmljavinskog nevremena s tučom, a ponegdje i pijavica.

Izvor: 24sata/Foto: 24sata.hr/PIXSELL

Izvorni autor: Ivan Hruškovec/24sata/DHMZ

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.