NAŠ PRAVNIK SMATRA DA JE TO TEŠKO IZVEDIVO! Kovačević o dramatičnoj vijesti o optužnici za Putina: ‘To je jak simbolički čin’

19.03.2023. 15:32:00

Pomalo iznenađujuće i dramatično je odjeknula vijest da je Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu podigao optužnicu protiv ruskog predsjednika Putina zbog počinjenja ratnih zločina na teritoriju Ukrajine. Podizanje optužnice podržao je SAD, ali postavlja se pitanje čemu takva neočekivana odluka Haškog tribunala kada taj sud ne priznaje Rusija, ali niti Sjedinjene Američke Države.

Što stoji u pozadini ove optužnice koja predviđa uhićenje Putina na teritoriju 123 države koje podržavaju spomenuti sud u razgovoru za HRT je pojasnio Pero Kovačević, stručnjak za međunarodno kazneno pravo.

“Ovaj čin međunarodnog suda u Haagu treba gledati kao čin poruke da se neće tolerirati ratni zločini na području Ukrajine. Znamo da se već neko vrijeme zapadni saveznici bave ratnim zločinima na teritoriju Ukrajine i da su dokumentaciju dostavljali sudu, govori”, rekao je Kovačević, prenosi 7dnevno.

Kovačević naglašava kako je ovo jak simbolički čin, ali da je teško očekivati išta više od toga. Dodaje kako postoje dvostruki kriteriji kod funkcioniranja međunarodnog kaznenog suda te da je prisutna politička manipulacija.

Dodaje kako su rezultati ovog suda jako skromni. Sud djeluje od 2002. godine i imao je tek nekih 30-ak slučajeva koje je obrađivao.

“Do sada je doneseno 10 osuđujućih presuda i četiri oslobađajuće. Izdano je preko 20 uhidbenih naloga, među kojima je i Putinov te njegove povjerenice za prava djece”, rekao je Kovačević, koji dodaje kako su male šanse da Vladimir Putin bude ikada uhićen.

“SAD je sklopio ugovore o neizručenju svojih državljana s preko stotinu država. Iluzorno je očekivati da će se Vladimir Putin ikada pojaviti pred Međunarodnim kaznenim sudom”, zaključio je Kovačević.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:snimka zaslona

Izvorni autor: PDN/7dnevno/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.