NASA objavila protokol u slučaju “SUDNJEG DANA”

28.12.2019. 10:35:00

Agencije NASA i FEMA odgovorne su da obavijeste svijet ako postoji opasnost da divovski asteroid udari u Zemlju. Te agencije provele su već brojne simulacije i testiranja scenarija “Sudnjeg dana” kako bismo, ako do tog dana dođe, bili koliko je moguće spremni. To se prije svega odnosi na spremnost pravovremenog uočavanja i mogućeg uništenja smrtonosnog asteroida, piše Dnevno.hr

“Nije stvar o tome hoćemo li, nego kada ćemo se suočiti s tom situacijom”, kaže Tomas Curbuhen iz NASA-e.

Agencije navode da je najvažnije pravovremeno uočavanje i moguće uništenje smrtonosnog asteroida.

Ovo jeNASA-in protokol od pet koraka u slučaju udara asteroida.

1. Poruka o otkriću opasnog asteroida upućuje se grupi sastavljenoj od ne više od 12 znanstvenika riječima: “Asteroid se približava. Sazvan je hitni sastanak”.

2. Na sastanku se dogovara hitno praćenje asteroida, a znanstvenici odmah počinju pratiti njegovu putanju.

3. Znanstvenici određuju veličinu objekta i prema brzini kretanja procjenjuju vrijeme udara u Zemlju.

4. NASA i FEMA potvrđuju je li udar neizbježan u zadanim parametrima.

5. NASA i FEMA sazivaju konferenciju za medije, na kojoj podnose izvješće o nadolazećem asteroidu. U tom trenutku, agencije bi istaknule i svoje planove za zaštitu Zemlje.

Iako su pripremljeni, znanstvenici ističu da je mogućnost ostvarenja scenarija “Sudnjeg dana” mala. Prema NASA-i, asteroid širok oko 1,6 kilometara udara u Zemlju otprilike jednom svakih milijun godina.

U projekcijama spašavanja, zaštita čovečanstva je prioritet, a asteroid bi se vjerojatno gađao laserima. Postoji i mogućnost zabijanja svemirske letjelice u asteroid, kao i detoniranja asteroida bombom (bilo nuklearnom ili klasičnom) da bi se skrenuo s putanje i/ili pak razlomio na manje, znatno bezopasnije komade.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Shutterstock

Izvorni autor: Z.G./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.