Nasilje u zagrebačkoj školi: Neki učenici tvrde da je profesor bio izložen ‘najbezobraznijim provokacijama’

21.12.2023. 11:47:00

Nedavna snimka iz Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića u Zagrebu na kojoj se fizički sukobljavaju profesor i učenik šokirala je javnost. Epilog je uhićenje profesora od strane policije te pokretanje postupka otkazivanja ugovora o radu, piše Narod.hr.

Jasno je da za ovakve sukobe nema opravdanja. Najveća je odgovornost na osumnjičenom profesoru ponajviše zbog autoriteta njegove profesije, ali i zbog njegovih godina koje bi sa sobom morale nositi zrelost, strpljivost i otpornost na razne provokacije. Ipak, nakon početnog vala reakcija u kojima je cjelokupna javnost unisono svu odgovornost svaljivala na profesora, polako se počinju javljati i okolnosti koje idu njemu u prilog: profesor je duže vremena prije sukoba bio podvrgnut gnjusnim provokacijama.

Profesor ispitan u policiji

Uhićeni profesor koji je u sukobu lakše ozlijedio dvojicu učenika dao je iskaz policiji i ispričao svoju stranu priče.

Znam da nisam trebao tako reagirati jer sam ipak ja profesor i zbog toga mi je jako žao. Ali poričem da sam bio u razredu pod utjecajem alkohola. Bilo je to na četvrtom satu nastave. (…) Jedan učenik je puštao glazbu na satu, drugi je bacao kuglice koje je ukrao s novogodišnjeg bora”.

“U krivu sam. Znam da moram prestati s povremenim pivicama. I znam da nisam trebao tako reagirati jer sam ipak ja profesor i zbog toga mi je jako žao. Ali poričem da sam bio u razredu pod utjecajem alkohola”, rekao je i dodao da je prije sukoba bio žrtva učeničkih provokacija.

“Onda je jedan digao tri prsta i rekao mi da sam četnički vojvoda. Pitao sam ih: ‘Tko vas je tako odgojio!?’ (…) S police je pala remenica i udarila đaka. Nastavili su me dalje provocirati, a jedan učenik mi je rekao: ‘Ajmo popiti bombicu van’. Tom jednom đaku koji se ozlijedio rekao sam da se makne od mene te sam ga odgurnuo i pali smo. A ostali đaci su to sve gledali i doslovno navijali”.

Profesor je bio rastrojen

Uhićeni profesor u posljednje je vrijeme, kažu njegovi poznanici, bio u teškom psihičkom stanju. Bio je rastrojen te je povremeno spas tražio i u alkoholu. Rezultat je to tragičnog gubitka četiri člana najuže obitelji u posljednje vrijeme. Njegovi kolege vjeruju kako u takvom stanju uopće nije trebao biti na nastavi već na bolovanju. Takvo njegovo stanje, ukoliko nije mogao sam, trebala je prepoznati tehnička škola kako bi se ovaj nemili događaj izbjegao.

Dio učenika pružio potporu profesoru

Učenici (kolege onih koji su sudjelovali u sukobu) strojarske tehničke škole, za Dnevnik Nove TV ispričali su svoje viđenje ovog sukoba. Istaknuli su da nije sve kako se čini na prvu te tvrde da je profesor dobra osoba. Također, potvrdili su profesorove tvrdnje da je učenik s kojim se sukobio provokator.

Taj učenik je sam po sebi provokator, voli zezati profesora i profesoru je prekipjelo, makar ja tu smatram da je više kriv učenik nego profesor zato što on nema što provocirati i govoriti mu nešto“, rekao je jedan od učenika.

Ispričali su i da je profesor bio podvrgnut najbezobraznijim provokacijama koje su spominjale i njegovu pokojnu ženu te su trajale dulji vremenski period.

“Taj je učenik vrijeđao njega i njegovu ženu spominjao, da je četnik, a žena i troje braće su mu umrli prije nekoliko mjeseci i to je radio učestalo nije samo na tom satu nego unazad par sati”, dodao je učenik.

Ovi učenici, kako kažu, odlučili su profesoru pružiti podršku jer se u medijima svašta pogrešno piše i govori.

Reakcija sindikata

Reagirao je i Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod. On smatra da je ovo nesretan događaj koji se nažalost događa u školama. Tvrdi i da je u školama sve više vršnjačkog nasilja, ali i da je sve češće nasrtanje učenika na profesore. Stipić napominje i da su škole dužne brinuti o svojim profesorima i pratiti njihov rad, a to je u ovom slučaju vjerojatno zakazalo.

“Tko je tu sve zakazao, ne znam, to će pokazati istraga. U školi postoje oni koji su zaduženi za praćenje rada nastavnika i ako se nije napravilo sve što je trebalo, onda će to biti sankcionirano. Naravno da je ključno pitanje kako je uopće moguće da učenik nasrne na svog nastavnika”.

Podsjećamo, učitelji i profesori već godinama traže status službenih osoba zbog sve učestalijih napada na njih od strane učenika i roditelja. Taj zahtjev do danas nije ispunjen.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:Ilustracija/Pixabay

Izvorni autor: PDN/narod.hr/Viktor Peterlin

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.