NASTAVLJA SE SUĐENJE ZA ZLOČIN U VOĆINU: Monstrumi su hladnokrvno ubili 47 hrvatskih civila

06.01.2023. 09:13:00

Nastavlja se suđenje u kaznenom postupku protiv Borivoja Radosavljevića i ostalih optuženika osumnjičenih za kazneno djelo ratnog zločina protiv hrvatskih civila iz Voćina.

Rasprava je započela 28. listopada 2022. čitanjem optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, a suđenje se nastavlja 27. siječnja ove godine i protezat će se sve do svibnja. Suđenje se provodi u odsutnosti optuženika, a za kaznena djela koja im se optužnicom stavljaju na teret se ne smatraju krivim.

Bestijalno pobili 47 hrvatska civila

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od sredine kolovoza do sredine prosinca 1991. godine u mjestima Voćin, Hum, Krasković i okolici, kao zapovjednici i pripadnici paravojnih formacija pobunjenog srpskog stanovništva, prema zajedničkom planu, nezakonito lišavali slobode, uzimali kao taoce, pljačkali, zlostavljali, mučili, tjelesno ozljeđivali i ubijali civilne osobe i ratne zarobljenike, odnosno da su opisanim radnjama ubili ukupno 47 civilnih osoba i tri ratna zarobljenika. 

Okrivljenike se tereti i da su u navedenom razdoblju zapalili, minirali ili na drugi način u Voćinu oštetili ili uništili zgradu pošte, zgradu hotela, zgradu osnovne škole, zgradu policijske postaje, benzinsku postaju, kao i velik broj kuća s gospodarskim objektima u vlasništvu civilnih osoba. u Voćinu i Humu, te da su tijekom noći 13./14. prosinca 1991. minirali i tako u potpunosti uništili Župnu crkvu Svete Marije u Voćinu koja je bila upisana u Registar spomenika kulture.

Prebacivanje krivnje

U obrani je Radosavljević iznio kako je za vojnu organizaciju bio zadužen Borivoj Lukić komandant “Zvečevskog odreda”, koji je bio je ranije obuhvaćen optužnicom, ali je u međuvremenu preminuo. On također tvrdi da ne zna kako su ubijeni civili u Voćinu jer je u to doba “bio u Srbiji”. Međutim, drugooptuženi Rajko Bojčić koji je prema tvrdnjama hrvatskog tužiteljstva bio zapovjednik vojnog štaba u Voćinu, u svojoj je obrani kazao je upravo Radosavljević bio zapovjednik Teritorijalne obrane Podravske Slatine.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: Pixabay/ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.