Nastavnici: Bit ćemo solidarni, ali režite i povlaštene mirovine

13.04.2020. 19:52:00

Uskoro počinju pregovori Vlade i Sindikaza javnih i državnih službi o smanjivanju plaća tijekom izvanrednih mjera. Nastavničke grupe upozoravaju kako pregovorima treba pristupiti oprezno

 

Ovaj tjedan počinju pregovori Sindikata javnih i državnih službi s Vladom oko smanjivanja plaća u javnom sektoru, zbog čega su apel Vladi, Uredu predsjednika i sindikatu uputile nastavničke grupe Školska zbornica45minuta.

Vlada je to najavila još prije desetak dana, Odlukom o ograničavanju korištenja sredstava državnog proračuna:

"Pokrenut će se pregovori sa socijalnim partnerima o visini osnovice za izračun plaće državnih službenika i namještenika te zaposlenih u javnim službama za 2020. godinu, kao i pregovori o isplati određenih materijalnih prava ugovorenih kolektivnim ugovorima te prava iz sklopljenih sporazuma o uvećanju koeficijenata složenosti poslova i dodataka na osnovnu plaću."

- Zaposlenici u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju apsolutno su svjesni ozbiljnosti situacije u kojoj smo se našli, kao i mogućih dugoročnih ekonomskih posljedica. Shvaćamo i kako je u trenutcima krize potrebno da i učitelji, nastavnici, stručni suradnici i cjelokupno školsko osoblje pokažu solidarnost - ističe se u otvorenom pismu, no nastavnici pritom apeliraju da se pregovorima pristupi izuzetno oprezno, te da se ozbiljno analizira dugoročne posljedice svake nadolazeće odluke. 

Predložili su i da se tijekom trajanja krize, isplate prekovremeni sati onima koji rade pojačano i pritom ugrožavaju vlastite živote, primjerice liječnicima, medicinskom i bolničkom osoblju te policajcima i vatrogascima, a da se pritom minimalno zadire u stečena prava onih koji rade jednako ili pojačano, poput učitelja i nastavnika.

Ističu kako je izuzetno zabrinjavajuće to što premijer Plenković spominje smanjivanje mirovina, ali ne i povlaštenih mirovina, iako se za tu kategoriju godišnje izdvaja više od šest milijardi kuna.

Upozoravaju i kako se na javnom sektoru već štedi, od ukidanja naknada za prijevoz, od 290 kn mjesečno., a ne plaćaju se ni zamjene, prekovremeni itd. što "državnom proračunu trenutno donosi uštedu od oko 34 milijuna kuna mjesečno".

- Za usporedbu, to je preko 400% više od uštede koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo na reformi, a koja je, ne sumnjamo, sasvim slučajno točno ista kao i iznos koji je isto Ministarstvo ne tako davno zbog vlastite greške moralo vratiti Europskoj Uniji. U oba slučaja radi se o točno 6,4 milijuna kuna - navodi se između ostalog u otvorenom pismu.

Nastavničke grupe predlažu "rezanje prava, osnovice i koeficijenata onima kojima je opseg posla znatno smanjen, poput državnim dužnosnicima, zaposlenima u državnim agencijama, općinama, županijama", ali i da bi potencijalne uštede trebale trajati samo za vrijeme trajanja izvanrednih mjera.

Izvor: 24sata.hr/Foto:Duško Jaramaz

Izvorni autor: Ana Dasović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.